Rijksmuseum


Stichting Atelier HSL draagt kunst over aan Rijksmuseum Museum koopt 22 foto's aan van acht fotografen

De Stichting Atelier HSL draagt vandaag de foto-opdrachten, videofilms, kunstwerken en schetsontwerpen die in haar opdracht zijn vervaardigd over aan het Rijksmuseum Amsterdam. Het Rijksmuseum heeft daarnaast een keuze gemaakt uit de fotoseries van acht fotografen en 22 foto's op groot formaat aangekocht.

Vanwege de aanleg van de eerste hogesnelheidslijn (HSL-Zuid) in Nederland werd in 2000 de Stichting Atelier HSL opgericht om aandacht te besteden aan de culturele betekenis van de komst van deze nieuwe spoorlijn. De afgelopen jaren verleende Atelier HSL uiteenlopende opdrachten aan kunstenaars, vormgevers, fotografen en (landschaps)architecten. Het Rijksmuseum toonde vanaf het begin belangstelling voor de foto-opdrachten omdat de HSL-foto's een breed terrein bestrijken (landschap, industriële ontwikkeling en infrastructuur) en goed aansluiten bij de bestaande fotocollectie van het Rijksmuseum. Bovendien toont het Rijksmuseum na heropening van het hoofdgebouw ook kunst en geschiedenis uit de 20ste en 21ste eeuw.

In de eerste jaren van Atelier HSL lag de nadruk op projecten en opdrachten die te maken hadden met (tijdelijke) veranderingen die de aanleg teweeg zou brengen in het (stedelijke) landschap. De fotografen Bas Princen, Jannes Linders, Bertien van Manen, Jem Southam en Wout Berger fotografeerden elk op eigen wijze de manier waarop het landschap door de aanleg van de HSL-Zuid veranderde. Om op zoek te gaan naar de kwaliteit van het reizen zelf maakte fotograaf Elger Esser een reis in een oude auto langs het traject Amsterdam-Parijs. De reeks die hij voor Atelier HSL maakte, geven een atmosferisch, bijna romantisch beeld van oude fabrieken, stellages, schuren en landschappen. Fotografen Frank van der Salm en Hannah Starkey namen als onderwerp verschillende Europese stations. Van der Salm legde zich toe op het fotograferen van bijzonderheden in de architectuur en omgeving van de stations, Starkey focuste haar camera op de reiziger in de trein, wachtend op en rondom de perrons. Van bovengenoemde fotografen kocht het Rijksmuseum 22 foto's aan die in de collectie zullen worden opgenomen.

De foto's werden aangekocht met steun van het Paul Huf Fonds en het Rijksmuseum Fonds.