Ingezonden persbericht


Lily Eversdijk Smulders bij de Inuit - tekeningen in Museum Volkenkunde 8 mei 2008 tm 11 januari 2009

Aansluitend bij de grote tentoonstelling ALS HET IJS SMELT in Volkenkunde zijn deze zomer 21 portretten te zien van Canadese Inuit. Het gaat om werken in krijt en potlood op papier van de Nederlandse kunstenares Lily Eversdijk Smulders (1903-1994). Op zoek naar de 'ouderwetse, romantische Eskimo' kwam Lily Eversdijk Smulders in 1969 terecht bij de Inuit in Canada. Daar bleek haar al gauw dat het traditionele leven van de Inuit enorm was veranderd. Zo woonden ze in goedverwarmde prefab huisjes en niet meer in iglo's van sneeuw en ijs. Ze zou later nog twee reizen naar de Inuit ondernemen, in 1970 en 1971. Haar verblijf bij de Inuit levert tientallen portretten op van mannen, vrouwen en kinderen. De portretten zijn getekend met veel oog voor detail zoals de weergave van karakteristieke kleding.

Na een rechtenstudie in Leiden vertrok Lily Eversdijk Smulders naar haar geboorteland Indonesië. Ze werd er een van de eerste vrouwelijke juristen. Op haar drieëndertigste, na haar scheiding, besloot ze zich voortaan aan haar passie tekenen te wijden en mensen over de hele wereld vast te leggen op papier. Ze ging in de leer bij de Nederlandse schilder Carel Dake op het eiland Bali. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tekende en schetste zij in Japan, Korea, China, Hongkong en Thailand. Voor een beter inzicht in de menselijke anatomie volgde ze een half jaar lang secties op de snijkamer van het Rockefeller Foundation Hospital in Peking. In 1938 werd in het Peking Institute of Fine Arts haar eerste tentoonstelling gehouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Eversdijk Smulders in Nederland. De Haagse schilder Jan Franken leerde haar de techniek van schilderen met olieverf. Toen het weer mogelijk was om te reizen, zette zij koers naar Marokko en meer Afrikaanse reisbestemmingen volgden. Gedurende de 40 jaar die ze over de wereld reisde, tekende Eversdijk Smulders meer dan duizend portretten van Tibetanen, Masai, Bedoeïenen, Toeareg, Inuit en Indianen uit de Andes. Wanneer zij tussendoor in Nederland was, gaf zij dialezingen door het hele land, schreef voor kranten en tijdschriften en gaf informatie via Radio-Volksuniversiteit. Zo droeg zij haar opgedane kennis over andere culturen aan een zo breed mogelijk publiek uit.

Omdat haar gezichtsvermogen haar in de loop van de jaren '70 geleidelijk in de steek liet, stak zij haar energie meer en meer in schrijven en publiceerde twee boeken. In 1986 opende de Dalai Lama in Museum Volkenkunde haar tentoonstelling 'Portretten van Tibetaanse Lama's'.

Deze tentoonstelling is georganiseerd in het kader van het International Polar Year en is mede mogelijk gemaakt door STICHTING LILY (www.stichtinglily.nl). Deze stichting is in 1991 opgericht om de collectie te beheren en te documenteren.

Lily Eversdijk Smulders bij de Inuit - tekeningen in Museum Volkenkunde 8 mei 2008 tm 11 januari 2009 - Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur
Entree: 7,50, 4,00, Mk, CJP en 65+ korting
Voor de tijdelijke tentoonstelling ALS HET IJS SMELT geldt een toeslag van ¤ 1,00 p.p