Ingezonden persbericht


Manilla - catch me if you can!
Foto's van Raphaël Blum in Museum Volkenkunde
8 mei tm 28 december 2008

Vanaf 8 mei toont Volkenkunde foto's van de Franse kunstenaar Raphaël Blum (1966). De expositie met zestien foto's toont bewoners van de Filippijnse hoofdstad Manilla.

De Franse kunstenaar Raphaël Blum (1966) verkent de stad niet door ruïnes en mooie gebouwen te bezoeken. Hij zoekt contact met de bewoners omdat zij "de structuur van de stad in beweging houden". De portretten van voorbijgangers in Manilla zijn een poging om de stad te laten zien met de mannen en de vrouwen die haar beeld bepalen. De mannen met indrukwekkende tatoeages in de wijk Tondo, de 'nachtvlinders' in de wijk Ermita, de travestieten, de handelaren in exotische producten in de wijk Malate, de ambulante verkopers...

Manilla ligt aan de monding van de rivier de Pasig op Luzon, het grootste eiland van het land. In de zestiende eeuw werd de stad door de Spanjaarden veroverd. Zij bouwden op de zuidoever van de Pasig een ommuurde stad: Intramuros. Dat is nu de oudste wijk van de stad die nog steeds volledig omgeven is door dikke hoge muren. Aan de noordoever van de Pasig ligt del Pan met zijn gebouwen van golfplaten en afvalhout.

De mensen voor wie de straat hun huis en territorium is, heeft Raphaël Blum op dezelfde manier geportretteerd als de mensen die toevallig langsliepen. Blum: "Door de enscenering wordt de mens gedurende een ogenblik een sculptuur, een kunstwerk. Hoewel ik, tijdens mijn verschillende verblijven in Manilla, soms tot mijn genoegen werd gevraagd foto's te maken, moest ik meestal veel geduld hebben met de mannen en vrouwen die ik wilde laten spelen met de enscenering. Zij probeerden namelijk mij een ander spel te laten spelen. Dat was soms een beproeving. De spelregel? Op een dag heb ik haar gevonden op het t-shirt van een meisje in Tondo. Catch me if you can!"

Manilla - catch me if you can!
Foto's van Raphaël Blum In Museum Volkenkunde, 8 mei tm 28 december 2008 Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden, t 071 5168 800, www.volkenkunde.nl www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl

Openingstijden: di tm zo 10-17 uur
Entree: 7,50, 4,00, Mk, CJP en 65+ korting
Voor de tijdelijke tentoonstelling ALS HET IJS SMELT geldt een toeslag van ¤ 1,00 p.p Elke woensdag is de toegang tot de vaste en de galerijtentoonstellingen gratis

Ingezonden persbericht