Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Barendrecht viert groot bevrijdingsfeest op 8 mei
Stichting Samen Leven_Samen Vieren, Stichting Boek Barendrecht en gemeente Barendrecht slaan handen ineen

BARENDRECHT (dinsdag 29 april 2008) ­ Op donderdag 8 mei, de officiële Bevrijdingsdag van Barendrecht, organiseert de Stichting Samen Leven_Samen Vieren met Stichting Boek Barendrecht een groot bevrijdingsfeest voor de bevolking van Barendrecht onder de noemer `Vier de vrijheid'. Dit feest vindt plaats op het Binnenhof en gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Barendrecht, die dit initiatief ondersteunt.

Aanleiding om dit jaar groter dan anders uit te pakken, is de officiële uitreiking van de eerste exemplaren van het boek "Meer Schetsen uit de Nacht; Barendrecht 1935-1950, 15 bewogen jaren". Dit boek geeft een beeld van Barendrecht en haar bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook in de jaren daaromheen. Dit boek is onder leiding van Hans Onderwater tot stand gekomen, door de archieven in te duiken en vele mensen te interviewen die de oorlog in Barendrecht hebben meegemaakt. Als gasten bij deze bijzondere presentatie zijn onder meer de Amerikaanse vlieger Okla Edgell, de familie van de hier begraven Australische piloot Jack Dawson Green aanwezig, alsmede de zoon en broer van twee hier gesneuvelde Duitse militairen. De ambassades van Australië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten worden door ambassadeurs en militaire attachés vertegenwoordigd.

Militaire formaties
De uitreiking van het boek wordt voorafgegaan door het via de Barendrechtseweg binnentrekken van een militaire colonne, die bestaat uit een detachement van fietsende Nederlandse soldaten uit 1940 en een groep Canadese bevrijders in originele voertuigen en kleding. Er zullen bovendien die avond saluutschoten van een houwitser te zien en te horen zijn, evenals het laag overvliegen van een B25 Mitchell bommenwerper, een vliegtuig van het type dat in 1944 de Barendrechtse brug bombardeerde. Daarnaast is het mogelijk een rondrit door Barendrecht te maken in enkele historische militaire voertuigen van rijdend museum "Keep them Rolling".

Muziek, poëzie en zang
Het gehele feest wordt omlijst door muziek uit onder andere de jaren `40-`50, die ten gehore zal worden gebracht door diverse ensembles van de Harmonievereniging Barendrecht. Het festival `Vier de Vrijheid' is drie jaar geleden begonnen met een initiatief uit het Dagorkest van Harmonievereniging Barendrecht en is inmiddels uitgegroeid tot dit grote spektakel. Het festival bestaat uit veel gevarieerde live muziek, poëzie en zang. Afwisselend met het voordragen van ingezonden gedichten speelt het Jeugdorkest vanaf 18.00 uur. Vervolgens zingt het Meezingkoor haar repertoire. Het Dagorkest, dat aan de wieg van dit festival heeft gestaan, speelt vanaf 19.00 uur een zeer afwisselend aantal muziekstukken afkomstig uit de hele wereld. Deze beide orkesten staan onder leiding van de dirigent Ivo van Kouwenhoven. De wedstrijd "Vrijheid in Weinig Woorden" van gedichten en korte verhalen die worden voorgedragen, afgewisseld met de muziek van orkesten en koor, wordt besloten met een prijsuitreiking aan de winnaars. De presentatie van dit deel van de avond ligt in de handen van de tv- en radiomedewerkster Eva Nachtegaal. Het tweede deel van de avond wordt gepresenteerd door Gerrie van der Klei; een bekende musicalster die ook laat horen dat zij jazz- zangeres is met begeleiding van het professionele jazz-kwartet o.l.v. de internationaal bekende tenor- saxofonist Domagoy Ralasic. Daarna is er een optreden van de slagwerkgroep Adrumaline. De avond eindigt om 22.30 uur na een optreden van de Big Band Barendrecht met naoorlogse en hedendaagse muziek, die onder leiding staat van Domagoy Ralasic.

pagina 1 van 2

Kraampjes
Op het Binnenhof staan kraampjes van verschillende organisaties, die aan het thema `Vrijheid' vanuit hun achtergrond een bredere dimensie kunnen geven door het verstrekken van informatie.

Solidariteit
De organisatoren streven ernaar het begrip `Vrijheid' tot een belangrijk fundament van onze samenleving te maken en de daaraan te koppelen thema's meer en bredere inhoud te geven. Zij willen met dit begrip niet alleen refereren aan de bevrijding van het land in 1945. Zij zoeken ook aansluiting bij het landelijke thema, dat dit jaar luidt: "Solidariteit " tussen mensen en volkeren.

Kom op de fiets!
In verband met de festiviteiten op het Binnenhof kan het plein niet als parkeerplaats gebruikt worden. Daarnaast is de Binnenlandse Baan tussen 't Vlak en het Onderlangs afgesloten voor alle verkeer tussen 16.00 en 00.00 uur. Bezoekers van festival `Vier de vrijheid' wordt geadviseerd zoveel mogelijk op de fiets te komen en deze te parkeren in de daarvoor bestemde fietsenrekken.

Noot voor de pers,