Universiteit Utrecht


Publiek debat over gewetensbezwaren tegen sluiten 'homohuwelijk'

Mogen trouwambtenaren weigeren om huwelijken tussen personen van gelijk geslacht te voltrekken wegens gewetensbezwaren? Nee, aldus het recente oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CBG) van 15 april jongstleden. Daarin stelt het CGB dat âeen gemeente niet in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving handelt als zij weigert een trouwambtenaar aan te stellen die op grond van zijn godsdienst geen huwelijken wil sluiten tussen personen van hetzelfde geslachtâ.

Daarmee komt de Commissie terug op haar eigen oordeel uit 2001. Daarin werd trouwambtenaren nog de ruimte geboden te weigeren, zolang een andere trouwambtenaar beschikbaar was. Gezien het niet-juridisch bindende karakter van de adviezen van de CBG en de huidige praktijk, rijst evenwel de vraag hoe leidend dit oordeel is met betrekking tot de toekomstige benadering van het probleem. En hoe gaan andere landen met dit gegeven om?

Op 8 mei vindt een publiek debat aan de Universiteit Utrecht plaats met bijdragen van experts uit binnen- en buitenland, onder wie prof. Eva Brems van de Universiteit van Gent, prof. Hege Skjeie van de Universiteit van Oslo en dr. Marjolein van den Brink, universitair docent âGender en Rechtâ aan de Universiteit Utrecht en tevens lid van de CGB. De discussie staat onder leiding van prof. Titia Loenen, hoogleraar Rechtstheorie en in het bijzonder âGender en Rechtâ aan de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

De voertaal van het debat is Engels. De toegang is gratis. Graag aanmelden vóór 7 mei bij mevrouw Van Bon: m.vanbon@law.uu.nl.

08-05-2008, 15:00 - 17:00 uur Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht