Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Overtredingen op het gebied van diertransporten in 2007

08 mei 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met informatie over overtredingen op het gebied van dierenwelzijn bij diertransporten in 2007. Er wordt onder meer ingegaan op de aantallen overtredingen en op strafrechtelijke sancties.

Meer informatie

* Overtredingen op het gebied van diertransporten in 2007 Kamerstuk | 08-05-2008 | PDF-Document, 44 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 mei 2008 DL. 2008/1066 2
Van de 42 schriftelijke waarschuwingen van de VWA zijn er zes genomen naar aanleiding van meldingen (klachten) uit het buitenland of van dierenbeschermingsorganisaties over diertransporten.
In totaal heeft de VWA 51 van deze meldingen ontvangen: 37 hadden betrekking op het transport van varkens, zeven op runderen en zeven op andere dieren (onder andere pluimvee, paarden); 18 waren afkomstig uit Italië, zeven uit Polen, vijf uit Tsjechië, drie van Animal Angels en 18 uit de andere EU-lidstaten. De belangrijkste klachten betroffen de verzorging van de dieren, de reistijd, het reisjournaal en de belading. De klachten zijn door de VWA afgehandeld, dan wel zijn voor verdere afhandeling door de AID overgenomen en behandeld.
Lichte overtredingen met betrekking tot de reisjournaals en op basis van buitenlandse meldingen hebben daarnaast 36 maal geresulteerd in een vermelding in het dossier van de transporteur. Meerdere vermeldingen in een dossier leiden tot een maatregel. De afzonderlijke vermeldingen zijn niet meegeteld in het eerder vermelde overzicht. 2. Aard van de overtredingen
De overtredingen betreffen vooral het vervoer van dieren die niet geschikt zijn om te worden vervoerd, overbelading en onvolledige of onjuiste vervoersdocumenten. 3. Hoeveelheid overtredingen die zijn doorgegeven aan het Openbaar Ministerie De AID heeft alle processen-verbaal (166 in 2007) doorgegeven aan het Openbaar Ministerie.
4. Opgelegde sancties
Er wordt gesanctioneerd via het bestuursrechtelijke spoor en via het strafrecht. Bestuursrechtelijke sancties
Ten aanzien van het binnenlands vervoer zijn er twee vervoerders met twee waarschuwingen geweest waarbij opnieuw een overtreding is vastgesteld. Zij ontvangen dan een voornemen tot schorsing van de vervoersvergunning. Eén vervoerder heeft als gevolg daarvan de bedrijfsvoering aangepast, waardoor het voornemen tot schorsing kon worden ingetrokken. Aan de tweede vervoerder is per abuis een nieuwe, derde waarschuwing gestuurd in plaats van een voornemen tot schorsing. Momenteel hebben zes transporteurs twee waarschuwingen en hebben 24 transporteurs één waarschuwing.
Ten aanzien van het buitenlands vervoer heeft één vervoerder twee waarschuwingen gehad. Een mogelijk derde overtreding is in onderzoek geweest, maar dit heeft niet geleid tot een maatregel (in dit geval een voornemen tot schorsing). Momenteel heeft één transporteur twee waarschuwingen en hebben vier transporteurs één waarschuwing. Het totaal aantal vervoersvergunningen dat is afgegeven is momenteel 1224. Hiervan zijn
1088 vergunningen voor vervoer korter dan acht uur en 136 vergunningen voor vervoer langer dan acht uur.

Strafrechtelijke sancties
In sommige processen-verbaal zijn meerdere strafbare feiten ten laste gelegd. Voor de 130 processen-verbaal die aan transporteurs zijn aangezegd, wordt nagegaan of de sanctie bekend is. Momenteel is van 26 processen-verbaal bekend dat er een schikking getroffen is. Er is nog onderzoek gaande naar de overige 104. Het informatiesysteem is niet gebouwd op het genereren van deze specifieke informatie. Deze analyse wordt daarom handmatig uitgevoerd en vergt een grote tijdsinvestering. De schikkingen betreffen bedragen tussen de ¤ 340,- en ¤ 990,-.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg