Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 8 mei 2008

PERSBERICHT

Robert Eenhoorn Technisch Directeur honkbal vanaf 2009

Robert Eenhoorn wordt met ingang van 1 januari 2009 Technisch Directeur honkbal van de KNBSB. Eenhoorn zette vanavond in Nieuwegein een handtekening onder een overeenkomst voor de duur van vier jaar. Eenhoorn blijft tot en met de World Baseball Classic in maart 2009 aan als bondscoach van het Nederlands honkbalteam. Eerder had hij aangegeven per 1 november 2008 te zullen stoppen.

'De KNBSB heeft in Robert Eenhoorn een zeer gewenste Technisch Directeur honkbal gevonden,' aldus voorzitter Ruud van Zetten van de KNBSB. 'Robert Eenhoorn beschikt over de kennis en kunde, alsmede (inter)nationale contacten om de visie/strategie van de KNBSB (mede) inhoudelijk en professioneel tot verdere ontplooiing te brengen. Robert Eenhoorn is tevens degene die de door de KNBSB gewenste diensten met de door de KNBSB gewenste deskundigheid, omvang en volume kan aanbieden. Voorts sluit een en ander goed aan bij de toekomstige eisen van de NOC*NSF dat elke topsportbond een technisch coördinator/directeur aanstelt.'

Robert Eenhoorn: 'Ik zie mijn nieuwe functie als een grote uitdaging om het honkbal in Nederland op een hoger niveau te brengen en verder te professionaliseren. Ik krijg nu de tijd om beleid te ontwikkelen om de kwaliteit van het nationale en internationale honkbal te verbeteren.'

De KNBSB heeft zich ten doel gesteld een langere termijn beleid te creëren en te bewaken op het gebied van topsport en talentontwikkeling honkbal binnen de KNBSB. Dit beleid is er op gericht de visie van de KNBSB te verwezenlijken en past binnen haar strategie. Deze visie/strategie luidt voorlopig als volgt:
De KNBSB heeft zich ten doel gesteld de komende jaren haar marktaandeel te vergroten door te groeien in aantal leden. De nationale teams zijn een uithangbord voor de gehele honkbalsport in Nederland. Aansprekende internationale prestaties van de nationale teams vergroten de aantrekkingskracht van honkbal. Dit heeft een positief effect op de instroom van het aantal deelnemers in de breedtesport en het ledenaantal van de bond.

Naast aansprekende resultaten van de vertegenwoordigende teams en de topsportcompetitie(s) zal er een blijvende sterke band gecreëerd dienen te worden tussen breedte- en topsport. Dit betekent dat topsport(ers) activiteiten moet(en) ontplooien binnen de breedtesport.

Aan het begin van de beleidsperiode 2009 - 2012 zal de KNBSB overgaan tot de vorming van de 'sectie Tophonkbal'. Deze 'sectie' zal gaan werken met door het bondsbestuur / de bondsraad verstrekte mandaten met rapportageplicht en opereert als zodanig als zelfstandige eenheid op het gebied van:
- regelgeving

- financiën

- competitie

- licenties

- coachopleidingen met licentiebeleid

- wedstrijdofficials

- internationale aansluiting

- enz.

De 'sectie' Tophonkbal zal bestaan uit:

- het bestuurslid Tophonkbal

- de Technisch Directeur honkbal

- de coördinator talentontwikkeling honkbal
- een facilitaire ondersteuner
en vermoedelijk ook uit:

- een gekozen vertegenwoordiging vanuit de topclubs honkbal
- een vertegenwoordiging van wedstrijdofficials honkbal

Om op langere termijn de topsportdoelstellingen te waarborgen zijn de volgende zaken van belang:
1. Een sterke professionele topsportorganisatie honkbal in Nederland
2. Voldoende structurele financiële middelen
3. Een professionele opleidingsstructuur

4. Verdere ontwikkeling en professionalisering van topsportclubs Honkbal (Dit zijn de Hoofdklasse clubs en 1e Klasse clubs met affiniteit voor topsport)
5. Verdere ontwikkeling en professionalisering van het internationale niveau van vertegenwoordigende nationale teams.

De vorming van een aparte sectie Tophonkbal past in de hierboven geformuleerde visie. De gedachte vanuit bondsbestuur gaat de genoemde richting op. Met betrokkenen wordt de komende tijd gedetailleerd overlegd om te komen tot topsportbeleid 2009 - 2012. Maar de visie staat wat het bestuur betreft vast en daarin past ook de aanstelling van een technisch directeur.

Binnen de kaders van het nieuwe Integraal Beleidsplan KNBSB 2009 - 2012, op - en vast te stellen binnen de bestuurlijke organen van de KNBSB, in samenwerking met de Technisch Directeur zal Eenhoorn verantwoordelijk worden voor:


1. Het opstellen, bewaken en (laten) uitvoeren van een lange termijn topsportbeleid honkbal, waaronder de (inter-)nationale topsportcompetities en het topsportopleidingsbeleid
2. Het formuleren van prestatiedoelen van de nationale teams honkbal
3. Het aansturen van de Coördinator Talentontwikkeling (honkbal) op het gebied van de uitvoering van het technisch deel van het talentontwikkelingsbeleid honkbal
4. Het voordragen van bondscoaches van vertegenwoordigende nationale honkbalteams voor benoeming en ontslag
5. Het beoordelen van het functioneren van de coaches en de begeleidingsteams
6. De communicatie, intern en extern, voor wat betreft. topsport en talentontwikkeling honkbal.

Bovenstaande geldt voor álle vertegenwoordigende Nationale honkbalteams van de KNBSB. Op dit moment zijn dat het Nederlands Honkbal A-team en de talent teams AAA (Jong Oranje) en AA, alsmede de teams van de zogenoemde Baseball Academies. Voorts vallen hieronder ook alle topsportcompetities.

De Technisch Directeur is mede actief bij de werving van potentiële sponsoren.



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond