VVD


8-5-2008

Geen uitzondering voor FIFA door Europees Parlement

Er komt geen uitzondering voor professionele sport van de sociale en economische regels van de Europese Unie. Deze week heeft het Parlement een duidelijk signaal afgegeven aan sportfederaties en lidstaten.

Een van die lidstaten die pleiten voor een uitzondering van professionele sport voor bijvoorbeeld het vrij verkeer van werknemers en de staatssteunregels is Nederland bij monde van staatssecretaris Timmermans. Het Europees Parlement steunt de Commissie die in haar witboek over sport al liet weten niet met aparte regels voor sport te willen komen. Manders: "Zonder een structurele dialoog en inachtneming van de bestaande wetgeving is de toekomst van het professionele voetbal in gevaar".

De stemming betekent een streep door de plannen van FIFA preses Blatter die op het FIFA congres eind mei in Sydney hoopt de omstreden '6+5' regel in te voeren. De 6+5 regel stelt een maximum van 5 buitenlandse spelers aan de opstelling van voetbalclubs. Manders voelt meer voor het voorstel van de UEFA om clubs te stimuleren meer spelers uit de eigen opleiding in de selectie op te nemen, de zogenaamde 'home grown players' rule.