Schoolstrijd in Hummelo

donderdag 08 mei 2008

Het schoolbestuur ligt dwars, maar het college van b en w van Bronckhorst wil de bouw van de Brede School in Hummelo absoluut doorzetten.

Het schoolbestuur weigert mee te werken aan het oorspronkelijke plan dat voorziet in opheffing van basisschool De Bongerd in Hoog-Keppel. Inmiddels is in dit dorp een beweging op gang gekomen voor behoud van de eigen school.
B en W van Bronckhorst vragen de gemeenteraad vanavond (tijdens een extra raadsvergadering van maximaal één uur) in te stemmen met hun standpunt en groen licht te geven om zo snel mogelijk de eerste paal voor de BredeSchool de grond in te slaan. 'Er is sprake van een onomkeerbaar proces', staat in het raadsvoorstel. Start van de bouw van de bijna 3,4 miljoen euro kostende school was eigenlijk al half april voorzien.

Het college laat de raad weten geen trek te hebben in het voorstel dat het schoolbestuur Stichting IJsselgraaf onlangs deed. Als een gewijzigd plan meer kost dan betalen wij daarvan de helft, aldus dat aanbod. Maar B en W (die deze meerkosten op zeven ton schatten) vinden het onaanvaardbaar dat extra gemeenschapsgeld wordt besteed aan een te elfder ure geopperd alternatief plan. Daarvan, zegt het college, zullen andere scholen in de gemeente de dupe worden, of het extra geld nu uit gemeentekas of van het schoolbestuur komt.

Het hooglopende conflict rond de BredeSchool in Hummelo ontstond begin april toen het bestuur van IJsselgraaf als een donderslag bij heldere hemel liet weten terug te komen op zijn instemming met het plan voor de fusieschool. Zowel De Woordhof in Hummelo als De Bongerd in Hoog-Keppel wordt bestuurd door de Stichting IJsselgraaf. Tijdens de twaalf jaar durende voorbereiding voor de BredeSchool is steeds uitgegaan van het samengaan beider scholen, hetgeen opheffing van de locatie Hoog-Keppel zou betekenen.

Voorzitter Johannes Arets van het schoolbestuur wijst het verwijt dat het schoolbestuur te laat zou zijn met zijn ommezwaai van de hand. "Wij hebben de wethouder al in 2005 onze bedenkingen laten weten." Bron: De Gelderlander