Ingezonden persbericht


Persbericht, 31 maart 2008

ICTDelta: toekomstbepaler voor innovatie met ICT

Op 8 mei 2008 organiseert ICTRegie voor de tweede maal het ICTDelta-congres in het Beatrixgebouw in Utrecht. Onder de titel 'Verleg de Horizon' biedt ICTDelta 2008 inzicht in ICT en innovatieprocessen in dertien verschillende sectoren. Van beheer van waterstanden, via op afstand zorgen voor patiënten tot automatische beveiliging van laptops tijdens het vervoer van de fabriek: alle mogelijkheden van ICT passeren de revue. Dit congres is hiernaast ook de plek waar de toekomstige agenda voor innovatie met ICT in Nederland wordt bepaald.

ICTDelta biedt allereerst een rijk aanbod van informatie in een serie interactieve kennissessies. Nederland kent dertien ICT Innovatieplatforms (IIP's) waarin onderzoekers, ondernemers en gebruikers gezamenlijk strategische innovatie- en onderzoeksagenda's ontwikkelen voor verschillende toepassingsgebieden. Denk aan ICT en water, ICT in de zorg, en Creatieve Industrie. Wat is er op deze terreinen al mogelijk, en wat zijn de behoeften voor de toekomst?

In de middag staat de invloed van ICT in ons leven en de ontwikkelingen van de ICT-markten op de langere termijn centraal. Daarbij draait het om de agenda die de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de onderzoeksinstellingen nodig hebben om hier optimaal op in te spelen. Prof. dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zal spreken over de invloed van ICT op de samenleving in al zijn facetten, zoals die blijkt uit onderzoek van het SCP.

Prof. Dr.-Ing. Ralf Steinmetz van de Technische Universiteit Darmstadt zal spreken over de volgende generatie internet, en de uitdagingen en onderzoeksrichting die hij hierin voorziet. De middag wordt geleid door prof. dr. Emile Aarts, vice-president en wetenschappelijk programmadirecteur van Philips Research.

ICT-Scan
Ook wordt tijdens ICTDelta de ICT Scan 2008 gepresenteerd. Dit rapport brengt in kaart welk publiek onderzoek er op ICT-gebied in Nederland gebeurt en hoeveel geld daaraan wordt besteed. Naast de uitgaven van de overheid zijn voor het eerst ook de uitgaven van het bedrijfsleven op dit terrein geïnventariseerd. De ICT Scan plaatst deze gegevens in een internationaal perspectief: hoe doen we het ten opzichte van anderen?

Paneldiscussie
Naar aanleiding van de ICT Scan 2008 gaan beleidsbepalers uit bedrijfsleven en overheid - waaronder Aad Veenman, President-Directeur van de Nederlandse Spoorwegen en André Vits, Hoofd ICT voor Mobiliteit van de Europese Commissie - met elkaar in debat. Hoe moeten overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken? Is er een gedeelde agenda? Welke rol spelen de ICT Innovatieplatforms hierbij? Zijn er andere modellen?

Nationaal ICT Inovatief Initiatief
Het congres wordt afgesloten met de lancering van het Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3). Dit is een nationaal georganiseerd publiek-privaat samenwerkingsprogramma met een omvang van 250 miljoen euro dat in 2009 moet starten. ICTRegie nodigt de gehele ICT-sector uit hieraan bij te dragen.