Zestig jaar Israël door de ogen van een Nederlandse Palestijn


TILBURG, 20080506 -- Op 8 mei 2008 viert Israël zijn zestigjarig bestaan. Een week later, op 15 mei, herdenken Palestijnen de 'Catastrofe', de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen in 1948. Afgelopen week verscheen het debuut van Arjan El Fassed, 'Niet iedereen kan stenen gooien' (met een inleiding van Joris Luyendijk), over zijn eigen ervaringen en die van zijn familie sinds in 1948 de staat Israël werd gesticht. El Fassed heeft een frisse kijk op het Israëlisch-Palestijns conflict, spreekt uit eigen ervaring en biedt een vernieuwende bijdrage aan het debat.

Precies in de tijd dat de vader van Arjan El Fassed (1973) voor werk in Nederland verbleef, sloot Israël in 1967 de grenzen voor alle Palestijnen die zich op dat moment in het buitenland bevonden. Zij waren niet fysiek bij de volkstelling aanwezig, dus telden zij letterlijk niet meer mee. Sinds dat jaar kunnen deze Palestijnen alleen als toerist hun geboorteland betreden. En zo begint het verhaal van El Fassed, zoon van een Palestijnse vader en Nederlandse moeder, opgegroeid in Vlaardingen, maar nog altijd met een half been in het land van zijn voorouders.

El Fassed verblijft diverse periodes op de Westelijke Jordaanoever, in de steden Nabloes en Ramallah, waar zijn wortels liggen. Hij maakt het vredesproces en de opstanden van dichtbij mee. Aan de hand van de bewogen geschiedenis van zijn familie - oom Bassam was burgemeester van Nabloes en verloor zijn benen bij een bomaanslag, neef Amin en nicht Ghadir demonstreerden tijdens de intifada en opa Radi kwam om door een aanval van Israëlische gevechtsvliegtuigen - geeft El Fassed een heldere kijk op het leven van de Palestijnen, sinds zestig jaar geleden in mei 1948 de staat Israël werd gesticht.

Tijdens de eerste volksopstand loopt El Fassed mee in demonstraties, maar hij leert al gauw dat hij niet in de wieg is gelegd om stenen te gooien. Hij ziet niet alleen onderdrukking van Israëlische zijde, maar ook corruptie aan de Palestijnse kant. In een ooggetuigenverslag vertelt hij het verhaal van het Palestijnse volk dat een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden tussen de opstanden en huisarresten door. Want ook Palestijnen houden van lekker eten, feesten en een goed gesprek bij de groenteboer op de hoek.

Over de auteur:
Arjan El Fassed is medeoprichter van de populaire nieuwssite 'The Electronic Intifada' en werkte voor diverse mensenrechtenorganisaties in Palestina en ontwikkelingsorganisaties in Nederland. El Fassed is geboren in Vlaardingen en woont nu in Utrecht.

Titel: Niet iedereen kan stenen gooien
Ondertitel: Een Nederlandse Palestijn op zoek naar zijn wortels en identiteit
Auteur: Arjan El Fassed
Uitvoering: paperback
Omvang: 251 pagina's
Isbn: 9789086450275
Prijs: 16,90


Bestellen:

Niet iedereen kan stenen gooien
Niet iedereen kan stenen gooien
El Fassed, A.