Ten Esschen - Heerlen, 23 april 2008

Aan diverse media en webmasters

PERSBERICHT

Vrijheden kennen grenzen?

Vredesplatform Heerlen organiseert discussieavond over het botsen van vrijheden

Het Vredesplatform Heerlen organiseert op 8 mei een discussie avond over het onderwerp "Vrijheden kennen grenzen".
Gastspreekster zal Mariëtte de Heide zijn. Zij is sinds 1 maart directeur van de Vereniging Art. 1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Plaats: Centrum voor Diversiteit, Putgraaf, Heerlen, aanvang 19.30 uur, beoogde eindtijd 21.30 uur.

Toelichting:

Er is momenteel veel aandacht voor vrijheid. Denk aan bevrijdingsdag als de vrijheid van het land en zijn burgers wordt gevierd. Vrijheid is van levensbelang. Met de vrijheden moet echter ook zorgvuldig worden omgegaan. Momenteel is er ook een confrontatie, een botsing van vrijheden. De vrijheid van Godsdienst versus de vrijheid van Meningsuiting? Welke vrijheid heeft voorrang en wat weegt zwaarder? Of geldt het gelijkheidsbeginsel van artikel 1 van onze Grondwet ook voor vrijheden? Alle vrijheden zijn gelijk en worden ook gelijk behandeld.

Over de vrijheid van meningsuiting is momenteel veel discussie. Geert Wilders fulmineert tegen de Islam. Zijn film wordt door velen als zeer beledigend ervaren. Echter de kortgedingrechter van de Haagse rechtbank vindt dat Wilders niet te ver gaat als hij relaties legt tussen de Koran en fascisme en Mein Kampf van Hitler. In zijn afweging van belangen hecht de rechter dus zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Maar mag een Tweede Kamerlid in dit geval meer of zijn ook hier alle burgers gelijk?
Omvat de vrijheid van meningsuiting ook de vrijheid van beledigen? Of wordt de vrijheid van meningsuiting misbruikt? Staat de vrijheid van meningsuiting boven andere vrijheden?

Hoe staat de wet hierin? Fascisme en racisme zijn strafbaar. Discrimineren mag niet en beledigen ook niet. De rechter toetst op basis van deze artikelen of de geuite mening in meer objectieve zin gezien kan worden als beledigend, discriminerend of aanzettend tot haat.
blz. 2.

En als de wet de grens te weinig bepaalt en de rechter onvoldoende handvatten heeft om de wet te handhaven, welke normen moeten dan in acht worden genomen? Of moeten we de schuivende fatsoensnormen, een veranderend normbesef, het uithollen van het begrip respect en de verharding van omgangsvormen maar accepteren?

---