Evangelische Omroep
Nr. 114

Hilversum, 6 mei 2008

EO-programma's rondom 60 jaar Israël

In mei 2008 is het zestig jaar geleden dat de staat Israël werd gesticht. Op radio, televisie en het digitale themakanaal OmegaTV besteedt de EO uitgebreid aandacht aan dit jubileum. In dit persbericht vindt u een overzicht van de allermooiste programma's.

TELEVISIE
Netwerk, donderdag 8 mei, 20.25 uur, Nederland 2
Ondanks de oorlogsdreiging werd Israël na de Tweede Wereldoorlog een thuis voor joden uit de hele wereld. 'Een veilig thuis' gaat al zestig jaar samen met 'oorlog en geweld'. Genoeg redenen voor Netwerk om een extra lange special van vijftig minuten te maken. Met reportages uit het Heilige Land en gesprekken in de studio. De presentatie is in handen van Tijs van den Brink en André Zwartbol.

Mister Israël, het verhaal van Shimon Peres, donderdag 8 mei, 22.49 uur, Nederland 2
Mister Israël, het verhaal van Shimon Peres vertelt de geschiedenis van de staat Israël door de ogen van de langst zittende politicus en staatsman van het land. De 60 jaar lange carrière van Shimon Peres omvat vele hoogte- en dieptepunten. Vanaf het ontstaan van Israël heeft hij zich dag en nacht ingezet voor de Joodse Staat, voor veiligheid en vrede. Hij was architect van Israël's leger en de vader van Israël nucleaire reactor in Dimona; het 'geheime wapen' dat Israëls voortbestaan moet garanderen. Samen met Yitschak Rabin en Yaser Arafat kreeg hij de Nobel prijs voor vrede na de Oslo-akkoorden van 1993. In 2007 werd hij op 84-jarige leeftijd gekozen tot
president van Israël.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 11 mei, rond 9.00 uur, Nederland 1
Dominee Arie van der Veer gaat in gesprek met rabbijn Brodman over Israël, het joodse geloof, Wekenfeest en Pinksteren. De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

RADIO
De Ochtenden vanuit Israël, donderdag 8 mei van 9.05 tot 12.00 uur, Radio 1
In De Ochtenden presenteren Andre Zwartbol en voormalig talkshowhost Frits Barend op donderdag 8 mei, Onafhankelijkheidsdag in Israel, een speciale live-uitzending op Radio 1 vanuit Beit Juliana in de Israëlische kustplaats Herzliya. Beit Juliana is het ouderencentrum voor Israeliers van Nederlandse komaf en het is gevestigd in de plaats die genoemd werd naar de stichter van het zionisme: Theodor Herzl. Het programma wordt omlijst met live muziek.

Christenen pal achter Israël?
Bij het ontstaan van Israël in 1948 stonden de Nederlandse protestantse kerken pal achter Israel: Bijbelse beloften leken in sneltreinvaart in vervulling te gaan. Maar de steun brokkelt langzaam af en maakt plaats voor twijfel: de bezetting, de muur en het gewelddadige optreden tegen de Palestijnen passen niet in het vredige plaatje van Gods beloofde land. In de uitzending een debat over hoe ver christelijke trouw aan Israël gaat.

Verder: de verhalen van Joodse en Arabische ouderen over hun belevenissen rond '1948'; aandacht voor toerisme en bedevaart in een verdeeld en gewelddadig land en een reportage over projecten om de Negev-woestijn bewoonbaar te maken: een toekomstig alternatief voor (illegale) nederzettingen in bezet gebied?

Radio 5
Op radio 5 zullen staat in verschillende programma's de staat Israël centraal. Andries Radio, Nieuw Protestants Peil en Dichtbij de Bron praten met hun gasten over het fenomeen Israël.

OMEGATV
Natuurdocumentaires, maandag 5 t/m vrijdag 9 mei, elke dag om 09.00 en 11.00 uur

Maandag: De Jordaan
De Jordaan is misschien wel de meest bekende rivier ter wereld. Deze relatief kleine rivier is van vitaal belang voor de mensen en dieren die in het stroomgebied wonen.

Dinsdag: Het ongetemde moeras
Ooit was de Jordaanvallei een schitterend, exotisch moeras met de meest prachtige planten en dieren. Na de komst van de mens bleef er bijna niets meer van over. Wonder boven wonder bloeide het moeras toch weer op en bleven mens en natuur naast elkaar bestaan.

Woensdag: De woestijn
Het gebied tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse zee lijkt één grote dorre woestijn. In de zomer kan er door de hitte weinig groeien. Waar vinden de steenbokken, reptielen en vogels voldoende voedsel?

Donderdag: Makhtesh Ramon
De 'Makhtesh Ramon' is een van de grootste geologische wereldwonderen. Deze kraterachtige uitholling in het zuiden van Israël is 400 meter diep, 40 kilometer lang en 9 kilometer breed. De documentaire belicht de wilde ezels deze uit Bijbelse tijden die hier nog steeds leven.

Vrijdag: Kust
Sinds mensenheugenis loopt langs de Israëlische kust een handelsroute. Jaren geleden werden langs deze zeelijn steden en forten gebouwd om de zeeroute te bewaken. In de documentaire zien we zeldzame wilde dieren uit dit gebied.

Reisverslag in drie delen EO-Jubileumreis met ds. Arie van der Veer, maandag 5, woensdag 7 en vrijdag 9 mei, 20.30 uur
Afgelopen najaar gingen zo'n driehonderd mensen mee met de jubileumreis naar Israël, ter gelegenheid van het EO-jubileum. In dit reisverslag worden verschillende bijbelstudies van ds. Arie van der Veer behandeld. We bezoeken de plaatsen Kapernaum, Banias en natuurlijk Jeruzalem en de Olijfberg. Tijdens een boottocht op het meer van Galilea wonen we een dienst van ds. Van der Veer bij rondom het centrale thema: 'Ik hef mijn ogen naar de bergen.'

Straatmuzikanten in Jeruzalem, donderdag 8 mei, 19.15 uur
Documentaire over het leven van straatmuzikanten in Jeruzalem. Niet alleen de muziek wordt belicht, maar ook de achtergrond, motivatie en het leven van de persoon achter het instrument.

Het zal toch niet waar zijn, dinsdag 6 mei, 10.00 uur (deel 1) en donderdag 8 mei, 10.00 uur (deel 2)
Vanuit de voormalige Sovjet- Unie emigreren regelmatig Joden naar Israël. Dat gebeurt op dit moment tegen het decor van oplaaiende geweld van de Tweede Intifada. Doorkruist deze uittocht naar Israël de vredesbesprekingen niet? Hoe ervaren immigranten,die zich nu in Israël thuis moeten gaan voelen, die samenleving? In deze tweedelige documentaire volgen we het vertrek vanuit de Oekraïne van twee families naar Israël. Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Kunnen ze acclimatiseren in dit oorlogsgebied?

---
Noot voor redactie,