Ingezonden persbericht

Persbericht, 6 mei 2008. Embargo tot 8 mei, 16.45 uur

ICTRegie presenteert Nationaal Initiatief:

Dreigende daling achterblijvende publieke investeringen ICT R&D

Publieke uitgaven voor ICT-onderzoek in Nederland kunnen de groeiende inspanningen bij bedrijven niet meer volgen. Dat is een van de conclusies uit de ICT Scan 2008, die tijdens ICTDelta op 8 mei wordt gepresenteerd. Bovendien slaat het wegvallen van de Bsik-subsidies in 2009 een onaanvaardbaar gat in de ICT-onderzoeksbegroting. Het op het congres te presenteren Nationaal ICT Innovatie Initiatief geeft een basis voor herstel. De publieke sector moet nú actie ondernemen om deze scheefgroei recht te trekken.

De ICT Scan 2008
De ICT Scan brengt regelmatig de omvang van het publieke ICT-onderzoek in Nederland in kaart. ICTRegie gaf de opdracht voor het onderzoek van 2008, dat werd uitgevoerd door de bureaus Technopolis en Dialogic. Voor het eerst zijn dit jaar ook de investeringen van het bedrijfsleven hierbij betrokken. Bedrijven blijken jaarlijks minstens 1,5 miljard euro aan ICT-onderzoek uit te geven. Dit is ongeveer een kwart van de totale R&D-uitgaven door het bedrijfsleven. De publieke uitgaven voor ICT-onderzoek van 170 miljoen euro blijven hierbij ver achter. Ook in vergelijking met ons omringende (en concurrerende) landen.

Het Europese streven is om de totale R&D-uitgaven te verhogen tot 3 procent van het BBP in 2010, om aansluiting bij de VS en Japan te houden. Nederland is op dit moment met 1,7 procent ver hiervan verwijderd. Voor de verhouding van publieke tot private onderzoeksuitgaven wordt 1:2 nagestreefd. Vaak blijven de uitgaven door het bedrijfsleven achter in deze verhouding. In het Nederlandse ICT-onderzoek is het juist het publieke deel dat achterblijft.

Bovendien is het publiekgefinancierde onderzoek sinds 2004 steeds afhankelijker geworden van tijdelijke subsidies. Het aandeel uit de tweede geldstroom bedraagt nu 19% en uit de derde geldstroom 27%, terwijl de totale omvang nauwelijks gegroeid is. Deze afhankelijkheid van tijdelijk geld maakt het publieke onderzoek kwetsbaar en maakt het moeilijker om langetermijnprojecten te realiseren en excellentie op te bouwen en te behouden. Internationale jury's hebben vastgesteld dat er in Nederland samen met het bedrijfsleven excellent ICT-onderzoek wordt gedaan in de Bsik-projecten, gefinancierd met 220 miljoen euro aardgasgeld over vijf jaar. Maar dit geld is in 2009 op en er is geen vervolgprogramma.

En dat terwijl de ICT-ontwikkeling voor Nederland cruciaal is. De omvang van de Nederlandse ICT-markt bedraagt 35 miljard Euro. Nederland is bovendien een grote exporteur van ICT-producten (denk aan ASML, TomTom, Océ, NXP). Maar het blijkt ook een opvallend grote software-exporteur te zijn, een weinig bekend gegeven. Bij onderinvestering in onderzoek wordt die exportpositie ernstig bedreigd.

Het Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3)
ICTRegie heeft op een aantal terreinen bedrijfsleven, gebruikers en onderzoekers verenigd in ICT Innovatieplatforms (IIPs). Die zijn soms gericht op een technologie zoals sensornetwerken en soms op een toepassingsgebied zoals gezondheidszorg. De keuze van de terreinen sluit naadloos aan bij de prioriteiten van de overheid op het gebied van economische en maatschappelijke innovatie.

De platforms maken Strategische Research Agenda's (SRA's) en bereiden innovatieprogramma's voor, uit te voeren door consortia van bedrijven en kennisinstellingen. De verzamelde SRA's en een aantal overige, al bestaande initiatieven op het gebied van ICT-onderzoek en -innovatie worden door ICTRegie gebundeld in een kaderprogramma, dat Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3) is gedoopt.

Het NI3 is een samenhangend en breed gedragen kaderprogramma voor ICT-onderzoek ter versterking van de innovatiekracht van Nederland. Het biedt de overheid en kennisinstellingen een raamwerk voor het starten en ondersteunen van publiek-private onderzoeksprogramma's, vergelijkbaar met het zevende kaderprogramma van de Europese Unie.

Gezien de structurele tekorten in de publieke onderzoeksfinanciering voor ICT, en het aflopen van de Bsik-regeling en die van de topinstituten, mikt het NI3 op een jaarbudget van 115 miljoen euro. Dat kan op basis van open calls rond maatschappelijke, economische en technologische thema's worden besteed aan excellent, consortiagedreven onderzoek. Die steun werkt als een enorme hefboom ter versterking van de kennispositie van Nederland. En daarmee van de maatschappelijke en economische sterkte van het land.

ICTDelta
Op 8 mei 2008 organiseert ICTRegie voor de tweede maal het ICTDelta-congres in het Beatrixgebouw in Utrecht. Onder de titel 'Verleg de Horizon' biedt ICTDelta 2008 inzicht in ICT en innovatieprocessen in verschillende sectoren. Dit congres is hiernaast ook de plek waar de toekomstige agenda voor innovatie met ICT in Nederland wordt bepaald.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht