SV 2008, nr 53 inzake binnenklimaat scholen

Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
53 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 8 mei 2008)


Het rapport over het binnenklimaat in lokalen stemt D66 bepaald niet vrolijk. Het is zelfs veel erger dan wij hadden verwacht. Het rapport handelt echter niet over de brede of forumscholen die eigendom zijn van de gemeente Utrecht en waar de gemeente dan ook verantwoordelijk voor is.
De situatie t.a.v. het binnenklimaat in brede of forumscholen hebben wij al eerder aan de orde gesteld. Zo ook het binnenklimaat in cluster De Weide Wereld in Vleuterweide. In de raadsvergadering van 29 november 2007 antwoordde het college op dit onderdeel van de vragen dat er snel overleg zou plaatsvinden ter verbetering van de geconstateerde problemen.

Dit overleg heeft er uiteindelijk toe geleid dat er beloofd is om per 1 maart '08 het binnenklimaat te verbeteren en om per 1 april '08 een apart koelsysteem voor de inpandige slaapkamers van het kinderdagverblijf van Koko, het Zandkasteel te installeren. Beide toezeggingen zijn niet nagekomen. Weliswaar zijn er nu airco's in de slaapkamers, maar dit is uiteraard bepaald geen klimaatvriendelijke en geen duurzame oplossing, dit is erg duur en energie slurpend. Gelukkig is op maandag 5 mei '08 begonnen met het structureel verhelpen van dit onderdeel van het klimaatprobleem. Dagelijks worden er rond de 100 baby's en peuters opgevangen en in totaal leren en spelen er 700 kinderen in De Weide Wereld. De situatie t.a.v. het binnenklimaat noemt de Ouderraad terecht onverantwoord.

Dit leidt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het college het met D66 en de Ouderraad eens dat het binnenklimaat van De Weide Wereld onverantwoord is?
2. Wat is er tussen november 2007 en mei 2008 gedaan om de geconstateerde problemen op te lossen?
3. Is er contact geweest met degene die de problemen met het binnenklimaat in cluster Voorn opgelost heeft?
4. Welke acties gaat het college nemen om de nu nog altijd geconstateerde problemen met het binnenklimaat van De Weide Wereld snel en structureel op te lossen?
5. Wat leert dit college over de nu bij alle forum- en brede scholen in Leidsche Rijn en Vleuterweide geconstateerde problemen voor dit soort toekomstige scholen?
6. Problemen, overigens, die vooral - maar niet alleen - zich met het binnenklimaat voordoen. Ook parkeerproblemen, voldoende fietsenstallingen en veilige kinderroutes moeten telkens achteraf enigszins gerepareerd worden. Kortom, hoe wil het college dit voorkomen?


---- --