Theater de Uitstek


Persbericht

Theater de Uitstek
9 april 2008

Theatergroep De Kern

Kwijt

Vrijdag 9 mei 2008, 20.15 uur
E 14,- / 12,50
Toneel

Theatergroep De Kern
Kwijt
Kwijt gaat over twee actrices in een bejaardentehuis. Naast hun sleutels en portemonnee raken ze steeds meer kwijt; hun geheugen, de weg. Ze leven in hun herinneringen. De prachtige rollen die ze speelden en de rollen die ze nooit meer zullen vertolken.

Dan komt een mooie, jonge Marokkaanse verpleger in hun leven. Hij heeft de sprookjes van 1001 nacht in z'n donkere ogen, de klaterende fonteinen van het Alhambra in z'n lach. En z'n benen zijn als de steunpilaren van de moskee van Cordoba. Hij wil acteur worden. Ze kennen het grote geheim dat hij met zich meedraagt niet... Opeens wordt de vrouwen een nieuwe glansrol in de schoot geworpen. De pers over 'Kwijt':
NRC Handelsblad:

De twee oude actrices noemen zichzelf 'krijgers'. Ze zijn vechters tot aan hun laatste snik en ook, tot aan hun laatste snik, verzot op erotiek. Dat waren ze al in hun vroegere leven als actrices en dat zijn ze nog steeds. In een van de sterkste scènes uit de voorstelling Kwijt door Theatergroep De Kern staan ze in hun ondergoed op het podium. Ze laten zien waar eens strakheid hun lichaam onweerstaanbaar maakte, en nu heeft de tijd daar zwaartekracht aan gebonden. Alles is ouderdom. Totdat actrice Mary zegt: "Maar Kitty, dat ons lichaam zo is, het zijn ook wapenfeiten". Haar kracht is dat ze weigert te berusten. Ter Heeges woede over het Verdonk-adagium 'regels zijn regels' is mooi om te zien, en acteur El Khattouti speelt zijn rol overtuigend. Telegraaf:

"Eindelijk weer een rol", verzuchten Mary en Kitty in "Kwijt" van Theatergroep de Kern. De bejaarde actrices hebben besloten in het geweer te komen tegen de uitzetting van Nasir, hun sympathieke Marokkaanse verpleger die illegaal in Nederland blijkt te verblijven. Met het verstrijken van de tijd mogen deze oudere dames dan veel verloren hebben, hun strijdlust zijn ze zeker nog niet kwijt. (.) Diana Dobbelman en Margreet Heemskerk hebben de moed het fysieke verval van hun personages in tragikomische scènes aanschouwelijk te maken. (.) Even dapper is de manier waarop ter Heege haar maatschappelijke betrokkenheid toont. Of het nu de toenemende onverdraagzaamheid in onze samenleving betreft, het aanwakkeren van de angst door figuren als Geert Wilders, of de moeilijke positie van homoseksuelen binnen de islam. Volkskrant:

De bekommernis van ter Heege om een dreigende uitzetting is lovenswaardig.


Meer informatie bij Theater de Uitstek, Arpa Telimi, tel: 078-6194508 of publiciteit@uitstek.nl

Theater de Uitstek
Norderstedtplein 10
3332 GK Zwijndrecht
078 - 619 43 33
www.uitstek.nl


---- --