Singer Museum Laren


AANKONDIGING

Van Gogh & Co.
9 mei t/m 31 augustus 2008

Als er één kunstenaar is aan wiens verstandelijke vermogens regelmatig is getwijfeld dan is het Vincent van Gogh, maar dat is tegenwoordig zelden meer aanleiding om vraagtekens te plaatsen bij zijn artistieke vermogens.

Singer Laren organiseert in 2008 een tentoonstelling rond kunstenaars van zorgaanbieder Amerpoort. Deze kunstenaars hebben alle een verstandelijke beperking. Hun kunst moet zich altijd eerst verdedigen tegen het bezwaar geen échte kunst te zijn en de makers geen echte kunstenaars. Zij reageren in dit project op de kerncollectie kunst van Singer Laren, aangevuld met enkele Vincent van Gogh bruiklenen waaronder twee doeken van Vincent van Gogh. Het zelfportret publiek kan tijdens deze tentoonstelling van beide kunstvormen genieten, ze vergelijken en zelf een oordeel vormen welk kunstwerk hen het meeste aanspreekt.

Tentoonstelling
Van Gogh & Co. toont het resultaat van een jaar hard werken door ruim 50 kunstenaars van Amerpoort. Ze hebben veldwerk gedaan en hun eerste indrukken in hun atelier uitgewerkt en er op Marian Kamp Vincent van Gogh voortgeborduurd. (naar Vincent van Gogh)

Thema's
De tentoonstelling behandelt vijf thema's;

Naar Buiten
In navolging van schilders als Anton Mauve trekken de kunstenaars van Amerpoort naar buiten in de omgeving van Laren-Blaricum.

Leo Gestel Geloof, Hoop en Liefde Naakt

De jaarlijkse St. Jansprocessie in Laren als inspiratie voor kunstenaars, 100 jaar geleden en nu.

Kleur jezelf en je huis
Schilderijen met een licht palet, vrolijk en frivool. De Amerpoort- kunstenaars leven zich uit in bonte kleuren en gaan nog een stapje verder.

Linda Meijer De wereld in vegen en blokken Naakt De kunstenaars van Amerpoort ontleden de wereld en zichzelf aan (naar Leo Gestel) Singer Laren vooraankondiging Van Gogh & Co. ­ januari 2008

de hand van twee indrukwekkende voorbeelden, van het expressionisme van Vincent van Gogh tot de abstractie van Bart van der Leck.

De stad en het water
In de voetsporen van Breitner trekken de Amerpoort kunstenaars Anton Mauve Duinlandschap met schapen gewapend met een fotocamera naar de Dam in Amsterdam. Is de stad nog net zo levendig en pittoresk als vroeger of is het nóg kleurrijker geworden?

Van Gogh & Co. ­ The Making of
In een special van AVRO MuseumGasten wordt de groep kunstenaars gevolgd bij de totstandkoming van hun tentoonstelling. Stijn Zeelenberg Presentatrice Mieke van der Weij is bij excursies naar de Duinlandschap met schapen (naar Anton Mauve) schaapskooi op de Tafelberg-heide en De Dam in Amsterdam. Ze bezoekt atelier Jans Pakhuys in Amersfoort waar de kunstenaars hun impressies en schetsen uitwerken en ze is uiteindelijk bij de selectie voor de tentoonstelling aanwezig. De special zal ook in de tentoonstelling worden getoond.

AVRO MuseumGasten special
`Van Gogh & Co.' Ferdinand Hart Nibbrig De Koesweerd

www.avro.nl/tv/programmas_a-z/museumgasten/afleveringen/SingerLaren.aspx

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de Amerpoort Kunstagenda 2009 waarin de kunstwerken royaal worden gepresenteerd, in samenhang met de inspiratiebronnen, en voorzien van een inleiding en commentaar.

Arrangementen Van Gogh & Co. Caroline Sterkman De Koesweerd (op reservering) (naar Ferdinand Hart Nibbrig)

Naast het gebruikelijke aanbod van rondleidingen, wordt voor groepen cliënten met begeleiders uit de zorg een speciale rondleiding

samengesteld. Ook groepsbezoek als dagbestedingsarrangement met lunch is mogelijk.

Daarnaast stelt Singer Laren speciale arrangementen samen voor mensen werkzaam in de zorg, voor een leuk en leerzaam dagje uit.

Tip: geef een Zorgdagje uit cadeau aan de zorgwerkers!

Voor reserveringen van en informatie over de arrangementen kunt u contact opnemen met receptie Singer Laren.
Tel. 035 ­ 539 39 39 / E: museum@singerlaren.nl

De tentoonstelling en de MuseumGasten-special wordt gemaakt in samenwerking met Amerpoort (atelier Jans Pakhuys), AVRO Kunst en Studio Berry Slok.

Singer Laren vooraankondiging Van Gogh & Co. ­ januari 2008

Van Gogh & Co. komt tot stand met steun van VSBfonds.

Van Gogh & Co.
9 mei t/m 31 augustus 2008

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS Laren
www.singerlaren.nl

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met

Communicatie / Press Office
Singer Laren

Lucas Bonekamp, tel. 035 ­ 539 39 50 / publiciteit@singerlaren.nl Sabien Stols, tel. 035 ­ 539 39 51 / communicatie@singerlaren.nl

Voor meer informatie over atelier Jans Pakhuys en Amerpoort : www.amerpoort.nl

Singer Laren vooraankondiging Van Gogh & Co. ­ januari 2008