NCRV

NCRV Dokument Tim, geschikt voor het front

Vrijdag 9 mei

13.20 uur, Nederland 2

In NCRV Dokument Tim, geschikt voor het front volgt documentairemaker Claudia Tellegen de achttienjarige Tim uit het Noord-Hollandse Heemskerk, die kiest voor een leven als militair bij de Koninklijke Landmacht.

Tim is achttien jaar, werkte bij Corus (de vroegere Hoogovens) in IJmuiden en woont nog bij zijn ouders thuis. Zijn leven draaide eigenlijk maar om een paar dingen: werken, thuis met vrienden op de bank hangen, roken en computeren. Hij was niet echt gelukkig met dat leven en hij hoopt dat het leger hem discipline kan bijbrengen. Tims twee jaar oudere broer ging een paar jaar geleden bij de Luchtmobiele Brigade. Tim zag zijn broer flink veranderen en volwassen worden. Dat wil Tim ook.

Juist nu Tim zijn basisopleiding, de AMO, bij de landmacht doet in Ermelo en dat zo graag met zijn broer zou bespreken, is die uitgezonden naar Afghanistan. De brieven die zijn broer aan Tim en zijn ouders stuurt liegen er niet om. Ze schrikken Tim niet af, integendeel, ze maken hem nog meer nieuwsgierig. Hij kan niet wachten totdat hij ook op uitzending mag.

Het Ministerie van Defensie streeft naar een verjonging van haar werknemers. Jonge soldaten en officieren, zoân zestig procent van het personeelsbestand, werken gemiddeld vier jaar bij Defensie. Hierdoor is er een grote âvervangingsbehoefteâ aan werknemers. Sinds 2005 heeft Defensie jaarlijks ongeveer 7000 jonge mannen en vrouwen nodig voor militaire operaties in het buitenland, de nieuwe âcore businessâ van het leger. In opleidingscentra worden jongens en meiden in zes maanden tijd omgevormd, van spijkerbroek naar uniform.

NCRV Dokument Tim, geschikt voor het front is eerder uitgezonden in april 2007.