Gemeente Den Haag

9 mei: Dag van Europa

Wie in de agenda bij 9 mei Dag van Europa of Europadag ziet staan, vraagt zich vast af waar deze dag vandaan komt en wat er wordt gevierd. De Dag van Europa is in Nederland dan ook niet echt een bekende feestdag. Toch hebben Europese ambtenaren deze dag vrij en worden er in allerlei landen evenementen en festiviteiten georganiseerd.

De Dag van Europa, die sinds 1985 ieder jaar in alle EU-lidstaten op 9 mei wordt gevierd, is ontstaan naar aanleiding van de speech die Robert Schuman (minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk) op 9 mei 1950 hield over de eenwording van Europa. Robert Schuman vertelde in zijn verklaring dat hij vond dat Europa meer moest gaan samenwerken en dan vooral op het gebied van kolen en staal. Deze samenwerking heeft geresulteerd in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en is later uitgegroeid tot de Europese Unie zoals wij die kennen. Op 9 mei wordt dus eigenlijk de verjaardag van de Europese Unie gevierd.

9 mei in Den Haag
Wat gebeurt er allemaal op 9 mei in Den Haag?
Het Bureau Internationale Zaken van de gemeente Den Haag organiseert op 9 mei in samenwerking met het Bureau Europees Parlement Den Haag een debat over het Europese jaar van de Interculturele Dialoog. Dit Engelstalige lunchdebat zal plaatsvinden in de Haagse Lobby van het Stadhuis (11e etage boven de Openbare Bibliotheek) van 11:30 14:00 uur.
Panelleden zijn: Cornelis Visser (Europees Parlement), Anna Innocenti (Global Human Rights Defence) en Laura Grijns (Stichting Internationale en Culturele Activiteiten).
Het debat staat onder leiding van Gerard Oosterwijk(voormalig vertegenwoordiger Europese Zaken van de Nationale Jeugdraad)

Deelname aan dit debat is gratis. Inschrijven is wel verplicht en kan via e.vanrens@bsd.denhaag.nl