Gemeente Vlaardingen


Duizend jaar oude oer-Vlaardingers krijgen gezicht

06 mei 2008

In 2007 toonde het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek te Leiden een verwantschap aan tussen de heer Zuiderent uit Rotterdam en een elfde-eeuwse Vlaardinger. Van de schedel van deze middeleeuwer is nu een gezichtsreconstructie gemaakt. Zal er sprake zijn van enige gelijkenis? U kunt het vanaf 9 mei met eigen ogen zien op de tentoonstelling Graven in Vlaardingen in het Visserij & Vlaardings Museum.

De Gemeente Vlaardingen heeft van vier elfde-eeuwse schedels een gezichtsreconstructie laten maken door fysisch antropologe M. d Hollosy. Deze schedels zijn begin 2002 opgegraven in het oude Vlaardingse stadshart. Het gaat om een circa zesjarig jongetje, een meisje van ongeveer acht jaar, een 41- tot 47-jarige vrouw en een 40- tot 50-jarige man. Enkele jaren geleden liet het Vlaardings Museum al een gezichtsreconstructie maken van de boomstamkistman. Vlaardingen beschikt nu over vijf levensechte gezichtsreconstructies van elfde-eeuwse Vlaardingers. Het is de grootste collectie van Nederland. Deze unieke verzameling is van mei tot september te zien op de tentoonstelling Graven in Vlaardingen. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. maakte het vervaardigen van de gezichtreconstructies en de tentoonstelling mogelijk.

De expositie belicht een belangrijke periode voor de nederzetting Vlaardingen, namelijk de elfde eeuw. Onder het bewind van graaf Dirk III groeide het kleine dorpje in deze periode snel uit tot de belangrijkste plaats van het toenmalige graafschap, dat later Holland zou heten. Een illustratie in vogelvlucht geeft een prachtige indruk van Vlaardingen rond 1000: een langgerekte nederzetting die aan de zuidzijde begrensd werd door de kerk en waarschijnlijk ook door de burcht van Dirk III. Op de tentoonstelling zijn ook zeven originele, duizend jaar oude grafkisten te zien. Sommige kisten bevatten nog het oorspronkelijke skeletmateriaal, waaronder dat van de beroemde boomstamkistman.

Kleden als Dirk III

De Slag bij Vlaardingen die op 29 juli 1018 plaatsvond, betekende een omwenteling in de Hollandse geschiedenis. Graaf Dirk III overwon met hulp van de Vlaardingers een groot keizerlijk leger. De vluchtende keizerlijke soldaten zakten onder het gewicht van hun uitrusting weg in de zompige Maasoever, maar graaf Dirk III bleef overeind. U kunt nu zelf ervaren dat ook zijn uitrusting echt wel zwaar was! De uitrusting van Dirk III is namelijk geheel nagemaakt: zijn helm, zwaard, schild en maliënkolder. Maar ook een fraaie replica van de zondagse tuniek van Dirk III is te bewonderen. Op de tentoonstelling kunt u de wapenuitrusting passen en zich even de beroemde graaf Dirk III wanen.

Middeleeuws beeldverhaal

Vier kleurrijke tekeningen in middeleeuwse stijl vertellen u de belangrijkste gebeurtenissen die zich in de elfde eeuw in Vlaardingen voltrokken. Naast de slag uit 1018 wordt ook de minder bekende slag van 1047 en de moordaanslag op graaf Dirk IV in 1049 verhaald. De illustratie van de Vlaardingse toiletmoord op hertog Godfried met de Bult laat niets aan de verbeelding over. Films op de tentoonstelling tonen hoe de zoektocht naar de oer-Vlaardinger is verlopen en vertellen het verhaal over Vlaardingen in de elfde eeuw. Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u terecht op de website: www.vlaardingen.nl/archeologie onder het kopje Graven in Vlaardingen.

Samenwerking met Helinium

De tentoonstelling Graven in Vlaardingen kunt u bezoeken van 9 mei t/m 14 september 2008. Het Visserij & Vlaardings Museum stelt tot juli ook zijn deuren open voor de tentoonstelling Helinium 50 jaar. Naar aanleiding van haar jubileum toont de AWN-afdeling Helinium u welke belangwekkende vondsten zij de afgelopen decennia heeft gedaan. Deze enthousiaste groep amateur-archeologen laat u ook zien hoe zij heeft bijgedragen aan onze kennis over de vroegste Vlaardingse geschiedenis.