Ingezonden persbericht


Radio 4

Persbericht - 7 mei 2008

Wereldpremière 'Invitation to a Beheading' op Radio 4

Muziek van Theo Verbey in seizoensfinale Vrijdag van Vredenburg.

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt vrijdag 9 mei onder begeleiding van Claus Peter Flor Invitation to a Beheading van Theo Verbey in de laatste Vrijdag van Vredenburg van dit seizoen. De wereldpremière van deze Nederlandse compositie wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4.

In de ZaterdagMatinee op 10 mei speelt de Nederlandse pianist Ronald Brautigam muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy en Bohuslav Martin . Hij wordt begeleid door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden.

Leonidas Kavakos speelt in zowel de Vrijdag van Vredenburg van 9 mei als Het Zondagochtendconcert op 11 mei het vioolconcert van Antonín Dvo àk, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest.

Vrijdag van Vredenburg 9 mei - van 20.00 tot 22.45 uur.

In de laatste Vrijdag van Vredenburg dit seizoen, de première van Invitation to a Beheading van Theo Verbey, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Duitse dirigent Claus Peter Flor. Verbey bewerkte daarnaast Sonate 1-X-1905 van de Tsjechische componist Leoš Janá ek. Deze compositie én Taras Bulba van Janá ek worden ook door het Radio Filharmonisch Orkest ten gehore gebracht.

Daarnaast speelt de Griekse violist Leonidas Kavakos het vioolconcert van Antonín Dvo àk. Live vanuit Vredenburg Leidsche Rijn te Utrecht op Radio 4. (NPS, AVRO en TROS)

ZaterdagMatinee 10 mei - van 14.15 tot 17.00 uur

Pianist Ronald Brautigam neemt het publiek in de ZaterdagMatinee mee op een muzikale tijdreis van Wolfgang Amadeus Mozart naar Bohuslav Martin . Martin studeerde in Frankrijk. Daar maakte hij kennis met de muziek van Claude Debussy en de klassieke traditie van Mozart en zijn tijdgenoten. Brautigam speelt het 4e pianoconcert van Martin en Mozarts rondo in A. Hij wordt begeleid door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden. Rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw op Radio 4. (NPS, AVRO en TROS)

Zondagochtendconcert 11 mei - van 11.00 tot 12.00 uur

Naast het romantische vioolconcert van Antonín Dvorák wordt in Het Zondagochtendconcert Taras Bulba van Leos Janácek gespeeld. Deze compositie is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Nikolai Gogol, over de Kozakkenleider Taras Bulba en zijn zonen. Live vanuit het Concertgebouw te Amsterdam op Radio 4. (AVRO en Concertgebouw)

Voor meer informatie over programma's en over kaartverkoop van concerten: www.radio4.nl