Koninklijke Nederlandse Schaakbond


---

2de ENCI Limburg Open op 2 na grootste schaaktoernooi van de Benelux

Na het enorme succes van vorig jaar vindt dit jaar de 2de editie van het internationale ENCI Limburg Open schaaktoernooi plaats in Maastricht. Het 2de ENCI Limburg Open wordt evenals vorig jaar tijdens het pinksterweekend, dit jaar van 9 t/m 12 mei, gehouden. Locatie voor dit evenement is de schitterende campus van Leeuwenborgh Opleidingen aan de Sibemaweg 20 in Maastricht.

Verleden jaar tijdens de eerste editie vonden al zo'n 200 deelnemers hun weg naar Maastricht, dit jaar hebben zich inmiddels al meer dan 350 deelnemers uit heel Europa aangemeld, waaronder meer dan 25 titelhouders. Onder deze titelhouders ook tien Grootmeesters, onder wie de nummer 2 van het afgelopen Nederlands Kampioenschap schaken, Grootmeester Dimitri Reinderman. Daarnaast bevindt zich onder hen ook een Dames Grootmeester, de Oostenrijkse Eva Moser. Het aantal dames mag met zo'n dertigtal vrouwelijke deelnemers voor een schaaktoernooi überhaupt opvallend hoog genoemd worden.

Door de enorme groei is het ENCI Limburg Open bij zijn tweede editie al gepromoveerd tot het op 2 na grootste schaaktoernooi van de Benelux, achter het Corus toernooi (voormalige Hoogovens toernooi) en het Open Nederlands Kampioenschap. Dit mag oprecht een unieke prestatie genoemd worden, en is met name te danken aan een groot team van enthousiaste vrijwilligers.

Voor meer informatie en het complete programma zie de website
---

Jan Timman wint 60e Bevrijdingstoernooi

Met een score van zes punten uit zeven partijen heeft Jan Timman maandag 5 mei het 60e Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen gewonnen. Hij was de sterkste van de 145 deelnemers.

De tweede prijs werd gedeeld door een heel peloton. Bosboom, Fridman, Dgebuadze, Robin van Kampen, Eelke Wiersma en Viesturs Meijers eindigden met een half puntje achterstand op Timman.

Kijk voor rondeverslagen en uitslagen op de website
---

"Oom Jan leert zijn neefje schaken" - online

Sinds maart 2008 staat van de klassieker "Oom Jan leert zijn neefje schaken" de volledige tekst online

Het boek "Oom Jan leert zijn neefje schaken" dateert uit 1935. Het werd geschreven door Albert Loon en Nederlands grootste schaker Max Euwe. De negende druk uit 1968 is nu door de dbnl, de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren, op het web gezet waar het boek in zijn geheel gratis raadpleegbaar is.

---