Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 7 mei 2008

Nieuwe bijzondere leerstoel en lectoraat Diversiteit Brabantse taal en Cultuur

Persconferentie 9 mei in Oirschot

Op initiatief van de Stichting het Brabants / Toon Weijnen Stichting hebben de Universiteit van Tilburg en de Fontys Hogescholen de handen ineen geslagen en een nieuwe bijzondere leerstoel en lectoraat Diversiteit in taal en cultuur in Brabant ingesteld. De samenwerking tussen beide instellingen én hun verankering in de Brabantse samenleving zal daarmee worden versterkt.

Het werkterrein van de gecombineerde functie richt zich op de gevarieerde identiteit van de hedendaagse Brabander zoals die tot uitdrukking komt in zijn taal en cultuur. Daarbij gaat de aandacht uit naar traditionele regionale dialecten, sociale dialecten naast etnische minderheidstalen en hun onderlinge invloed, en naar het brede scala aan literaire en culturele uitdrukkingsvormen zoals die zich in de provincie Noord-Brabant manifesteert.

Het doel van de bijzondere leerstoel aan de UvT en het lectoraat aan de Fontys Hogescholen is een bijdrage te leveren aan het onderzoek en de beschrijving van zowel de veranderende historische taalvormen die nog liggen opgeslagen in het geheugen van de oudste generaties, als van de diversiteit aan nieuwe taalvormen en cultuuruitingen van zowel allochtone gemeenschappen die zich in Brabant vestigen, als van jongeren op zoek naar een nieuwe identiteit. Het onderwijs en onderzoek zijn gericht op maatschappelijke, onderwijskundige en sociaal-pedagogische aspecten van de talige en culturele diversiteit in Brabant.

De Provincie Noord Brabant neemt de helft van de kosten voor haar rekening. De andere helft is rijksgeld dat Fontys hiervoor ter beschikking heeft.

De functie heeft een omvang van 0,4 fte en wordt ingesteld voor een periode van vier jaar. De ingangsdatum is 1 september 2008. De leerstoel wordt verbonden aan het Departement Taal- en Cultuurstudies van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg; het lectoraat wordt verbonden aan Fontys Lerarenopleidingen Tilburg.