Gemeente Vlaardingen


Het Vlaardings stadhuis vlagt voor Europa

07 mei 2008

Vrijdag 9 mei is de officiële Dag van Europa. Gemeente Vlaardingen hangt die dag de Europese vlag uit.

Op 9 mei 1950 lichtte Robert Schuman zijn voorstel toe om een georganiseerd Europa tot stand te brengen. Schuman was destijds de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Met zijn voorstel gaf hij een eerste aanzet voor de eenwording van Europa, op een moment dat heel Europa vreesde voor een derde wereldoorlog. Met dit voorstel, dat bekend staat als 'de verklaring van Schuman', werd het startschot gegeven voor de Europese opbouw, die uiteindelijk heeft geleid tot wat vandaag de Europese Unie is.

Tijdens de top van Milaan in 1985 besloten staatshoofden en regeringsleiders 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'. Ook op 13 december jl. ging de vlag uit. Dat was ter ere van de ondertekening van het Verdrag van Lissabon. Dit verdrag moet de Europese Unie van 27 lidstaten beter bestuurbaar, democratischer en slagvaardiger maken op de terreinen waarop samenwerking nodig is.

De Europese vlag is blauw en heeft twaalf gele sterren in een cirkel die de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa symboliseren. Vlaardingen ontving de Europese vlag van het Europees Parlement om aandacht te geven aan wat de Europese Unie heeft bereikt.