Gemeente Assen


Chinees Sportfestival in Assen

7 mei 2008

Met de komst van het Terracotta leger naar het Drents Museum staat Assen een groot deel van het jaar 2008 in het teken van China. Go China! Assen is een culturele ontmoeting. Op 9 mei worden de kanalen van Assen gekleurd door drakenboten, op 10 mei staat het centrum in het teken van sportdemonstraties en op 11 wordt de lucht van recreatiegebied Baggelhuizen gekleurd door levensgrote vliegers.

Vrijdag 9 mei 2008 zijn er in de vaart van Assen de drakenbootraces. Om 13.00 uur 's middags geeft burgemeester Sicko Heldoorn het startsein voor deze spectaculaire wedstrijden; in de eerste manche strijdt het college tegen de raad. Al eeuwen varen de Chinezen, onder luid tromgeroffel, in de smalle drakenboten tegen elkaar. Niet alleen zijn de drakenbootraces traditioneel Chinees. Ook de drakendans is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur, voorafgaand aan de drakenbootraces is er een demonstratie van de drakendans. Op de Chinese markt zijn hapjes en drankjes te krijgen.

Meer Chinese sporten zijn zaterdag 10 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur te zien en te beleven op het Koopmansplein. Kom op deze dag naar het centrum van Assen voor uiteenlopende demonstraties van Chinese sporten als Wushu, Tai Chi en draken- en leeuwendansen. Maar ook kan er worden getafeltennist tegen de wereldberoemde Li jiao of Li jie.

Liefhebber van de denksport ? Doe dan mee aan het levensgrote schaak spel, of speel een spelletje Majhong tegen ervaren Chinese spelers.

Wilt u kijken of deelnemen? Kom dan tussen 11.00 uur en 17.00 uur naar het Koopmansplein. Bij de informatiestand is alle informatie te vinden over de verschillende kleurrijke, demonstraties en workshops op het Koopmansplein.

Op zondag 11 mei geeft wethouder Henk van Hooft het startschot voor het vliegerfestival bij recreatiegebied Baggelhuizen. Tussen 11.00 uur en 17.00 uur komen meester-vliegers uit China met reusachtige vliegers de lucht bij Baggelhuizen rijkversieren! Ook zijn vliegerverenigingen uit Duitsland, België en Nederland van de partij.

Iedereen kan meedoen met vliegerworkshops en vliegerwedstrijden.

U kunt op deze dag bij Hippisch Centrum 'Sunrise Stables' genieten van een speciaal samengesteld Go China menu.