Provincie Utrecht

|Nr. 7155, 9 mei 2008   
Provincie Utrecht bestrijdt processierups

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is de provincie Utrecht deze week begonnen met het preventief bestrijden van de processierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de bomen langs de Utrechtse provinciale wegen.

De eikenprocessierups is een harige rups die van juli tot oktober eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De brandharen van deze rupsen zijn de veroorzakers van overlast. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding
'Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke van onze bomen favoriet zijn bij de processierups,' laat Jan van der Pol van de provincie weten. 'We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de processierups zich daar opnieuw gaat nestelen.' Het gaat om ruim 1000 eiken waaruit de provincie vorig jaar de nesten heeft verwijderd en om nog wat bomen die als 'verdacht' op de rol staan. De bomen staan allemaal in het oostelijk deel van de provincie Utrecht*.

Behandeling 1100 eiken
Deze preventieve bestrijding zal in twee fasen worden uitgevoerd. Op 7 mei is het bedrijf Van Doorn uit Geldermalsen begonnen met het spuiten van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de circa 1100 eiken neemt ongeveer vijf dagen in beslag. Een tweede behandeling vindt over circa zes weken plaats. Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van de provincie. De eventueel gevonden rupsen worden op een milieuvriendelijke manier weggebrand en daarna weggezogen.