Persberichten stad Utrecht, 11.00 uur

Utrecht, 09-05-2008

Politie lost miljoenendiefstal op

UTRECHT/ALMERE De politie heeft binnen één dag zes verdachten aangehouden, die betrokken waren bij de diefstal van een grote hoeveelheid diamanten en edelstenen.

Op woensdag 7 mei omstreeks 13.35 uur kreeg de politie de melding dat op Mariaplaats een man van zijn tas was bestolen. In de tas zaten diamanten/edelstenen met een straatwaarde van vier à vijf miljoen euro. Uit verklaringen en onderzoek kwam naar voren dat bij de diefstal meerdere personen waren betrokken, die instapten in een auto en waren weggereden in de richting van de Rijnkade.

Uit onderzoek bleek dat de verdachten die betrokken waren bij de diefstal vermoedelijk verbleven in een woning in Almere. Met toestemming van de rechter-commissaris vond in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 mei een inval en doorzoeking in die woning plaats. Juist op het moment dat de politie de woning wilde binnengaan, reed een auto weg. Die auto kon direct aan de kant worden gezet en de twee inzittenden werden aangehouden.

In de woning bevonden zich vier personen, die eveneens werden aangehouden. Ook werd daar een grote hoeveelheid diamanten/edelstenen afkomstig van de gestolen partij aangetroffen. In totaal zijn drie mannen van 27, 28 en 47 jaar zonder vast woonadres en een 28-jarige vrouw zonder vast woonadres, een 36-jarige vrouw uit Almere en een 62-jarige vrouw uit Lelystad aangehouden. Zij zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Brand

UTRECHT In de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 mei heeft brand gewoed in een appartementencomplex. Meerdere bewoners werden naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 01.35 uur kregen de hulpdiensten de melding van een brand in een woning aan de Thomas a Kempisweg. Zij waren snel ter plaatse. De brandweer redde enkele personen met een ladderwagen. In totaal acht personen (een baby van anderhalve maand, een jongetje van 3 jaar, drie vrouwen van 24 jaar, een man van 25 en twee mannen van 31 jaar) werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Voor nadere berichtgeving wordt verwezen naar de Brandweer Utrecht. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Gevlucht na inbraak

UTRECHT Na een inbraak gingen drie verdachten er op donderdagavond 8 mei met hoge snelheid vandoor.

Rond 22.55 uur kreeg een beveiligingsmedewerker de melding dat het inbraakalarm van een pand aan de Heidelberglaan was afgegaan. Hij ging ter plaatse en zag twee mannen het pand uit komen rennen. Zij sprongen in een auto en die reed met hoge snelheid weg. De beveiliger ging achter hen aan. Een andere beveiliger die eveneens op de melding was afgekomen, zette zijn busje dwars op de rijbaan, maar de verdachten wisten hem te omzeilen en vluchtten verder. De achtervolgers raakten bij de Rijksweg A28 het zicht op de vluchters kwijt.

Kort daarna zag een politieman die na zijn werk op weg naar huis was, de vluchtende auto op het Gandhiplein rijden. Hij ging er achteraan en bleef de politiemeldkamer via zijn gsm op de hoogte houden. Door de hoge snelheid van de vluchters raakte hij in Bilthoven het zicht op hen kwijt.

Weer even later zag een getuige in Bilthoven dat een auto in een garage werd geparkeerd en drie mannen wegrenden. Agenten gingen ter plaatse en het bleek inderdaad de vluchtauto te zijn. Door meerdere agenten werd met een politiehond en een warmtebeeldcamera een onderzoek in de omgeving ingesteld. De verdachten werden echter niet meer aangetroffen. De auto is in beslag genomen en de politie zet het onderzoek voort.

Bij het pand aan de Heidelberglaan bleek inderdaad te zijn ingebroken. Of er iets is gestolen, moet nog worden onderzocht.

Vechtpartij

UTRECHT Twee mannen gingen op donderdagavond 8 mei met elkaar op de vuist.

Rond 21.55 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen op het Smakkelaarsveld met elkaar aan het vechten waren. Ter plaatse zagen agenten dat een 39-jarige man uit Epe bovenop een 24-jarige man uit Utrecht zat. Met de nodige moeite lukte het de agenten de Epenaar van de ander af te trekken. Beide mannen wilden aangifte tegen elkaar doen, waarna zij werden aangehouden. Beide mannen kregen een bekeuring voor het vechten.

Vervelende jeugd

UTRECHT Van een groepje jongelui, weigerde er op donderdag 8 mei twee om weg te gaan. Zij werden aangehouden.

Rond 20.55 uur zagen agenten dat een groep van zeven jongelui bij een bankje op het Nijntje Pleintje stonden. Zij dronken daar alcoholhoudende drank en werden daarom verzocht weg te gaan. Aanvankelijk weigerden zij dat en maakten dat luidkeels duidelijk. Na meerdere vorderingen kozen vijf van hen eieren voor hun geld en gingen weg. Twee bleven bij hun weigering. Daarop werden de twee, jongemannen van 18 en 23 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort en De Meern, aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Snorfietsers

UTRECHT Twee snorfietsers kwamen op donderdag 8 mei met elkaar in botsing.

Rond 07.50 uur reed een 30-jarige man uit Utrecht met zijn snorfiets over de Isotopenweg. Op de kruising met de Sophialaan sloeg hij rechtsaf. Daarbij nam hij de bocht te ruim en kwam daardoor op het weggedeelte voor het tegemoetkomende verkeer, waar op dat moment een 59-jarige snorfietser uit Maarssen hem tegemoet kwam rijden. De Utrechter remde, gleed onderuit en botste vervolgens tegen de Maarssenaar.

De Utrechter werd met rug- en nekletsel per ambulance naar het Oudenrijnziekenhuis gebracht. De Maarssenaar raakte niet gewond.

Automobiliste gewond

UTRECHT Bij een aanrijding tussen twee autos raakte op donderdag 8 mei één van de bestuurders gewond.

Rond 11.20 uur reed een 26-jarige automobiliste uit Utrecht over de Hogeheide. Op de kruising met de Verlengde Vleutenseweg verleende zij geen voorrang aan een voor haar van links komende 21-jarige automobilist uit Utrecht, met een aanrijding tot gevolg.

Devrouw klaagde over pijn in haar hoofd en nek en werd voor onderzoek per ambulance naar het Oudenrijnziekenhuis gebracht.

Roodlichtcontrole

UTRECHT Bij een roodlichtcontrole op het Smakkelaarsveld werden op donderdag 8 mei tussen 09.00 uur en 10.00 uur 33 bekeuringen uitgeschreven, voornamelijk aan fietsers.

Gordelcontroles

UTRECHT/VLEUTEN/DE MEERN In de maand april heeft de politie van politiedistrict Utrecht west controles gehouden op het dragen van autogordels. In totaal werden er 65 bekeuringen geschreven.

Vanaf medio maart tot medio mei draait de landelijk campagne Doe gewoon je gordel om, ook achterin. De campagne bestaat uit diverse communicatie-activiteiten die het veilige vervoer van kinderen in de auto moet bevorderen. Gordels om is ook voor volwassen passagiers op de achterbank verplicht.

De politie van Utrecht west is bij deze landelijke actie aangehaakt en heeft in de maand april diverse gordelcontroles gehouden. De controles vonden plaats in de nabijheid van basisscholen en waren vooral gericht op het gordelgebruik door kinderen. Door het houden van deze controles probeert de politie de veiligheid van het vervoeren van kinderen te bevorderen. Kinderen hebben immers in de auto net zoveel recht op goede bescherming als volwassenen. Het blijkt namelijk dat juist tijdens korte ritjes er minder aandacht is voor het veilig vervoeren van kinderen. De politie heeft in totaal 65 bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van gordels door volwassenen en door kinderen.

Aanpak van overlast op HC

UTRECHT - Om de overlast van drugsgebruikers en dak- en thuislozen in en rond Hoog Catharijne aan te pakken, hield de politie dinsdag 6 mei een speciale actie.

Politieagenten hielden s ochtends en begin van de middag 16 personen aan en deelden 20 bekeuringen uit. Allen kregen een bekeuring voor overtredingen van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), zoals drugsgebruik en groepsvorming.

Een persoon kreeg een gebiedsontzegging en mag zich de komende tijd niet in het gebied rond Hoog Catharijne ophouden. Vier verdachten zijn direct ingesloten omdat zij nog openstaande vonnissen hadden.