Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Seizoen eikenprocessierups voor de deur

Binnenkort kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer verschijnen. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Eind april komen de rupsen uit de eitjes en na de derde vervelling, half mei, krijgen de rupsen brandharen die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. De gemeente bestrijdt de rupsen door de nesten weg te zuigen.

De rupsen leven in groepen en maken nesten op de stam of dikke takken van eiken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten kruipen de rupsen 's nachts de kroon van de boom in op zoek naar eikenbladeren.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven.

Melding
Ziet u in de gemeente langs openbare wegen een nest met eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met de gemeente, (0343) 56 56 56, of geef uw melding door via de gemeentelijke website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl / meldlijn on line. Informatie
Informatie over de eikenprocessierups vindt u op de site: www.minlnv.nl/eikenprocessierups en www.natuurkalender.nl. De folder van de GGD Midden-Nederland over de eikenprocessierups ligt ook in Cultuurhuis Pléiade.

Laatst gewijzigd: 9 mei 2008