Melchers wint van ANP

09/05/2008 11:38

Huijskens & Istha

Uitspraak hof Amsterdam:
ANP moet rectificeren en schadevergoeding aan Hans Melchers betalen

Amsterdam, vrijdag 9 mei 2008 - Het gerechtshof te Amsterdam stelt Hans Melchers alsnog in het gelijk.

Het ANP heeft steeds betoogd dat het niet meer gedaan heeft dan de meningen weergeven van twee niet bij het onderzoek naar de ontvoering van Claudia Melchers betrokken rechercheurs. Het ANP heeft de identiteit van deze rechercheurs niet bekend gemaakt.

De eerste rechercheur (bron 1) legt een in algemene bewoordingen geformuleerde relatie tussen het misdrijf van ontvoering en drugshandel. De tweede rechercheur (bron 2) stelt dat het niet ongewoon is dat iemand wordt ontvoerd om een partij drugs terug te krijgen en legt daarmee een mogelijke relatie tussen de ontvoerde persoon en drugshandel.

Aan die "meningen" verbond het ANP de conclusie dat de losgeldeis van 300 kilo cocaïne bijna wel zeker te maken moest hebben met enige betrokkenheid van Melchers bij drugshandel. De "meningen" van die rechercheurs dekken volgens het hof echter juist niet die conclusie.

Volgens het hof is door het ANP op zijn minst de sterke suggestie gewekt dat Melchers betrokken is bij drugshandel en heeft het ANP onvoldoende afstand gehouden van zijn anonieme bronnen, de genoemde rechercheurs.

Het ANP had volgens het hof dan ook geen goede basis om de beschuldiging van betrokkenheid bij drugshandel te publiceren. Met die beschuldiging zijn de eer en goede naam van Melchers aangetast en dat acht het hof onrechtmatig. Het beroep van het ANP op de vrijheid van meningsuiting wordt dan ook verworpen.

Het ANP is veroordeeld om Hans Melchers 10.000,- euro immateriële schadevergoeding te betalen. Daarnaast moet het ANP een rectificatie plaatsen in De Telegraaf op straffe van een dwangsom van 1.000,- euro per dag. De tekst van de advertentie in De Telegraaf is door het hof bepaald en luidt als volgt:

" Rectificatie berichtgeving over Hans Melchers.

In september 2005 is Claudia Melchers, dochter van Hans Melchers, enige dagen ontvoerd geweest. Zonder dat de politie de ontvoerders op het spoor was, is Claudia Melchers vrijgelaten. Dit is bekend gemaakt op 15 september 2005 rond 14.00 uur door W. Woelders, chef van de recherche van de politie Amsterdam-Amstelland. Dezelfde dag nog hebben wij om 18.28 uur een bericht geplaatst op ons elektronisch berichtennet dat slechts toegankelijk is voor onze abonnees. In dat bericht schreven wij onder meer:

"De ontvoering van Claudia Melchers moet gezien de eis van 300 kilo cocaïne voor haar vrijlating bijna wel zeker te maken hebben met enige betrokkenheid van de familie bij drugshandel."

Deze krant (bedoeld wordt De Telegraaf) heeft dit overgenomen. Het gerechtshof te Amsterdam heeft in zijn arrest van 8 mei 2008 geoordeeld dat wij met de plaatsing van bedoeld bericht onrechtmatig jegens Hans Melchers hebben gehandeld, omdat wij daarmee de sterke suggestie hebben gewekt dat hij betrokken is bij drugshandel. Wij zijn door het hof veroordeeld deze rectificatie als advertentie te plaatsen in deze krant, waaraan hiermee uitvoering is gegeven.

Algemeen Nederlands Persbureau ANP"

Tenslotte werd het ANP veroordeeld in de kosten van de procedure bij de rechtbank en het hof.