Artsen zonder Grenzen


Teams breiden activiteiten in getroffen delta Myanmar (Birma) uit

09/05/2008 11:26 -- Hulpteams van Artsen zonder Grenzen hebben gisteren de regio rond de stad Bogale in de getroffen delta van Myanmar (Birma) bereikt. De teams daar verdelen voedsel en bieden medische zorg. Artsen zonder Grenzen heeft nu 35 hulpverleners in het gebied. Veertig andere medewerkers komen daar vandaag aan.

Artsen zonder Grenzen probeert zoveel mogelijk delen van de delta te bereiken. Sinds eergisteren zijn hulpteams actief aan beide zijden van de Bassein rivier, in het westelijke deel van de delta. Met hulpmateriaal dat per boot werd aangevoerd zorgen ze voor drinkwater en hygiëne, voedselhulp, onderdak en medische hulp.

© Souheil Reiache /MSF In de voorsteden Daala en Twantey ten zuiden van Yangon (Rangoon), is op sommige plekken 80 procent van de gebouwen verwoest en staat het water soms tot nog een meter hoog. In Twantey hebben teams voedselrantsoenen bestaande uit rijst, olie, bonen en vis voor 2.000 mensen verdeeld. In pagodes en scholen biedt medische hulp aan mensen die dakloos zijn geraakt. Onze teams hebben ook latrines, bronnen en waterpompen hersteld.

Artsen zonder Grenzen wil zo snel mogelijk haar hulp uitbreiden, maar heeft daarbij wel de steun van de regering nodig voor het versterken van het team met ervaren medewerkers en de aanvoer van hulpmateriaal. Tot nu toe heeft de regering laten weten de hulpoperatie te willen steunen.

Vijf zendingen met in totaal 200 hulpmateriaal (medisch materiaal, dekzeil voor onderdak, materiaal voor schoon drinkwater en hygiëne en speciaal voedsel) staan klaar in Europa, Dubai en Jakarta. Afhankelijk van de toestemming van de Myanmarese autoriteiten kunnen de zendingen in de komende dagen vertrekken.

In Yangon heeft Artsen zonder Grenzen vier klinieken die zich richten op moeder-en-kindzorg en kindergeneeskunde, geslachtsziekten en hiv/aids. Deze klinieken zijn opengesteld voor de opvang van slachtoffers van de cycloon.

Team bereikt zuidwesten delta Myanmar, 130 ton hulpmateriaal klaar