Gemeente Urk

Urk verstevigt fundament

De gemeenterekening 2007 sluit met een positief resultaat van EUR 1,3 miljoen. Dit is met name veroorzaakt door incidentele meevallers en een goede budgetdiscipline. Het college van Burgemeester en Wethouders doet de gemeenteraad het voorstel een belangrijk deel van het geld te reserveren voor de aanpak van de verzakkingenproblematiek. Een ander deel wordt benut voor diverse eenmalige uitgaven.

Toelichting resultaat

De Kadernota 2006 die als basis diende voor de begroting 2007 had als motto "consolideren en bijstellen". Het resultaat van de jaarrekening 2007 is het antwoord op dit consolideren en bijstellen. Bestuur en organisatie hebben in 2007 laten zien dat matiging van wensen en budgetdiscipline belangrijk zijn om de financiële huishouding gezond te houden.

De hoogte van het financiële resultaat 2007 laat zich in grote lijnen als volgt verklaren:

Gedurende het jaar is er reeds een resultaat behaald, en gerapporteerd in de tweede bestuursrapportage, van EUR 230.000.

Daarnaast zijn er voordelen ontstaan bij de uitvoering van de WWB en de WMO.

In voorgaande jaren zijn de positieve saldi reeds vóór resultaatbepaling in de betreffende reserves gestort. Dit jaar is dit bedrag (EUR 330.000) op grond van de voorschriften in het resultaat

opgenomen om deze middelen vervolgens door de gemeenteraad te laten bestemmen.

Nadat de tweede bestuursrapportage is behandeld, hebben zich wederom een aantal incidentele baten aangediend. Zo is er bijvoorbeeld extra dividend uitgekeerd door Essent (EUR 65.000), heeft de verkoop van openbaar groen EUR 59.000 opgebracht en is er een nabetaling geweest vanuit het gemeentefonds (EUR 65.000). Bij elkaar is het saldo van deze baten EUR 560.000.

Tot slot kunnen we constateren dat het positieve saldo van alle kleine afwijkingen op de budgetten (EUR 387.000) ook een positief effect heeft gehad op het resultaat. Dit kan voor een groot deel worden toegeschreven aan verbeteringen in de bedrijfsvoering en budgetdiscipline.

Bestemming resultaat

Inmiddels hebben burgemeester en wethouders een voorstel gemaakt om dit resultaat te bestemmen. Het grootste deel wordt gereserveerd om te gebruiken bij het oplossen van de problematiek van de verzakkingen (EUR 500.000). Dit is in lijn met de afspraken die gemaakt zijn met de toezichthouder, de provincie Flevoland.

Een ander belangrijk deel van de financiële meevaller (EUR 238.980) wil het college gebruiken voor de post co-financiering voor ontwikkeling op economisch en visserijgebied. Het betreft de IPR/MKB-regeling, het programma Landsdeel West, het Leader+ programma, het P-MJP, het ontwikkelingsprogramma Noordelijk Flevoland en het Europees Visserijfonds (EVF). Met deze storting kan geld met geld worden gemaakt.

Het college stelt voor op grond van geldend beleid middelen toe te voegen aan specifieke reserves als Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugd, welzijn en sport. Daarnaast wil zij o.a. eenmalig de stichting Caritas voor 2009 de helpende hand bieden.

Tevens trekt het college EUR 163.000 uit om de aanleg van een speelveld in de Polderwijk mogelijk

te maken. Dit ter uitvoering van het raadsprogramma Koersvast. Ook is een bedrag van

EUR 40.000 beschikbaar voor de herschikking en vernieuwing van de speelvoorzieningen in het Wilhelminapark.

Vervolgprocedure

De concept-jaarstukken 2007 worden conform de geldende procedure binnenkort besproken met de auditcommissie van de gemeenteraad. Op 29 mei 2008 volgt dan de openbare behandeling in de gemeenteraad.