Gemeente Deventer

Meer ruimte voor kwaliteit horeca

Er moet meer ruimte komen voor de horeca om zich te kunnen uitbreiden. Waar dat kan en in hoeverre, dat staat in een horeca beleidsplan. Het plan beschrijft ook het verder terugdringen van de uitgaansoverlast in de nachtelijke uren. Het college wil behoud en waar mogelijk versterking van Deventer als aantrekkelijke gemeente voor zowel inwoners als bezoekers.

Dat is in het kort de missie van het nieuwe horecabeleid dat het college voorlopig heeft vrijgegeven voor inspraak. Deze reacties kunnen nog aanleiding zijn voor aanpassen van het beleidsplan. Daarna kan het ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Het huidige horecabeleid stamt uit 1986 en is aangevuld in 1993. Dit gedateerde en versnipperde beleid is vooral gericht op de horeca in de binnenstad. Sinds september 2005 werkt de gemeente in overleg met horeca, politie, brandweer en bewoners aan een nieuw horecabeleid. Die partijen spraken hun behoefte uit aan een actueel plan dat de hele gemeente dekt. In samenwerking met hen is in het voorjaar van 2007 de hoofdlijn vastgesteld en waar nodig aangepast. Het college heeft nu besloten het nieuwe horecabeleid voorlopig vast te stellen en voor inspraak vrij te geven.

Nieuw plan
In het nieuwe plan gaat het bij het bepalen van de toekomst van de horeca niet alleen over horecabelangen maar ook over wonen, winkelen en recreatie. Het plan beschrijft de vereenvoudiging van de categorie-indeling, het zogenaamde sectorenstelsel en de sluitingstijden.

Op het centrale deel van de Brink krijgt de horeca meer ruimte voor nieuwe vestigingen en onder voorwaarden uitbreiding naar de eerste verdieping. Daarnaast mogen alle bedrijven in dit gebied open zijn tot uiterlijk 4 uur, mits ze vanaf 3 uur geen nieuw publiek meer toelaten.

Overige gebieden
Op de andere binnenstadspleinen is beperkte uitbreiding mogelijk. Voor de woonwijken blijft het huidige beleid gelden. In het buitengebied kan de horeca beperkt uitbreiden en moet het passen bij de ontwikkeling van het agrarische landschap. Een grote nieuwe discotheek behoort tot de mogelijkheden maar dan wel in de omgeving van de A1 of aan de voorziene sport- en spektakel strip langs de Holterweg..

Veiliger uitgaan
Uiteraard is daarbij aandacht voor de overlast die de horeca met zich mee kan brengen. De betrokken partijen werken intensief samen aan het voorkomen daarvan. De diverse projecten die nu samen met politie en horeca worden ontwikkeld, moeten het uitgaan nog veiliger maken.

Bij het plan past ook een stevig handhavingsbeleid. Daarom stelt het college de raad voor extra geld vrij te maken voor uitvoering van het beleid. In totaal is jaarlijks honderdtwintigduizend euro extra nodig om de missie `Groei van de horeca en minder negatieve effecten' te kunnen waarmaken.

Huidig plan
De Brink is in het huidige beleid opgedeeld in negen sectoren met elk een andere regelgeving. Nieuwe vestigingen of wijzigingen van de formule waren nauwelijks nog mogelijk. Deventer dreigt daardoor de aansluiting te missen met hedendaagse trends en ontwikkelingen. Dat leidt tot verlies van bezoekers die uitwijken naar andere steden.

Een zorgelijke situatie. Een kwalitatief goede horeca is van groot belang voor de economie en de levendigheid van Deventer. Als er meer ruimte wordt gegeven voor ontwikkeling van de sector kunnen nieuwe horecaformules in de stad komen.

Publicatiedatum: 9-5-2008
Glaswerk

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 mei 2008