Gemeente Groningen

Groningen vlagt op de Dag van Europa
De Europese vlag, blauw met twaalf gouden sterren, wappert vandaag op de Dag van Europa op het dak van het Stadhuis. De gemeente Groningen doet mee aan deze dag omdat ze grote waarde hecht aan Europese samenwerking.

Groningen hangt al sinds enige jaren op 9 mei, de Dag van Europa, de Europese vlag uit. Ook vorig jaar bij de herdenking van de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1957 waarbij de EEG ontstond, wapperde de Europese vlag op het Stadhuis.

Vriendschapstreffen
Groningen viert de Dag van Europa met zusterstad Oldenburg. Wethouder Jaap Dijkstra neemt in Oldenburg deel aan het zogeheten Vriendschapstreffen. Dat is een grote internationale bijeenkomst waarvoor Oldenburg al haar zustersteden heeft uitgenodigd. Dijkstra spreekt over de Millenniumdoelstellingen die de gemeente Groningen nastreeft. De stad Oldenburg ondertekent vandaag ook de Millenniumverklaring.

Groningen Wereldstad
Het college van burgemeester en wethouders onderstreepte het belang van internationale samenwerking onlangs nog in de nota `Groningen Wereldstad'. Groningen wil de bestaande stedenbanden onderhouden en vernieuwen en ook nieuwe relaties aangaan met Europese steden.

Koude Oorlog
Op 9 mei 1950, tijdens de Koude Oorlog waarin Europa vreesde voor een derde wereldoorlog, gaf de Franse minister Schuman de aanzet tot de Europese eenwording. Hij verklaarde op die dag dat de wereldvrede slechts kon worden bewaard door samenwerking en pleitte voor een Europese organisatie voor het beheer van kolen en staal. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) kwam er. Het Franse initiatief groeide via de Europese Gemeenschap Economische (EEG) uit tot de Europese Unie (EU) van nu.
Gepubliceerd op: vrijdag 9 mei 2008
vrijdag 9 mei 2008:
Groningen vlagt op de Dag van Europa