Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


09 mei 2008

Pilots gedragscodes in de wijk

Het CCV deed in oktober een oproep aan gemeenten om deel te nemen aan pilots gedragscodes. De uitkomsten van deze pilots moeten leiden tot het opstellen van een aantoonbaar effectieve gedragscode. Uit zo'n 25 gemotiveerde reacties zijn inmiddels vijf buurten geselecteerd voor deelname.

Bij de selectie is onder andere gelet op de betrokkenheid van bewoners, de samenwerking met betrokken partijen in de buurt, de problematiek, de geografische spreiding en de grootte van gemeenten. Enschede, Maastricht, Middelburg, Roosendaal en Soest zijn uiteindelijk als deelnemers gekozen voor de pilots.

In januari 2008 zijn de pilots van start gegaan. Tijdens een startbijeenkomst, waar naast de deelnemende gemeenten ook de welzijnsinstellingen, de politie, de woningcorporaties en de bewoners aanwezig waren, is door het CCV het stappenplan om te komen tot gedragscodes toegelicht. Dit stappenplan is een leidraad voor de projectgroep om in de buurt aan de slag te gaan met een systematische benadering van de problematiek. Het is tevens een handig instrument om de voortgang tijdens en na het project te monitoren. Uit de pilots moet gedurende het proces blijken of het stappenplan voldoet of dat het aanpassing behoeft.

Procesbegeleider

Het CCV ondersteunt en coördineert de uitvoering van de pilots. Het CCV signaleert knelpunten, denkt hierover constructief mee en bewaakt deze. Tot slot is het CCV een herkenbare vraagbaak voor de betrokken partijen. Samen met experts die praktijkervaring hebben met het onderwerp en aanverwante thema's vormt het CCV een klankbordgroep. Dit klankbord heeft een adviesfunctie, en adviseert met name over mogelijke oplossingsrichtingen van de ervaren knelpunten. Op basis van de ervaringen in de pilots ontwikkelt het CCV de nieuwe handreiking 'Gedragscodes voor de buurt'. Ook daarin heeft de klankbordgroep een adviserende rol als meelezer van de nieuwe publicatie.

Contact

Voor meer informatie of vragen, mail naar Linda Knipscheer van het CCV.