BouwNed

Brinkman: leiderschap nodig voor ruimtelijke inrichting 09-05-2008

De inspraak- en besluitvormingprocedures maken het in Nederland nagenoeg onmogelijk om in de ruimtelijke sector doortastend te kunnen opereren. Dat zegt voorzitter Brinkman van Bouwend Nederland in een interview met Sven Kockelmans op de themazender Het Gesprek.

Brinkman is het hartgrondig eens met de aanbevelingen van de Commissie Elverding waar het gaat om het kunnen halveren van de tijd die nodig is voor goede besluitvorming. Dat kan door bij de start van het proces sterk te investeren in de inspraak. Is die ronde gemaakt, dan kan de besluitvorming voort en daarmee de concrete uitvoering van projecten. Brinkman pleit ervoor om een groep topjuristen samen te stellen en deze werkwijze voortvarend uit te laten werken.

Brinkman stelde in Het Gesprek vast dat de zaken rond ruimtelijke inrichting van ons land te zeer verdeeld zijn over vier ministeries. Dat is niet bevorderlijk voor de voortvarendheid waarmee problemen in het land kunnen en moeten worden aangepakt, zoals de aanpak van de ouden wijken, de mobiliteit en het investeren in groen, waarvan toch vrijwel iedereen in het land vindt dat het moet gebeuren. De bestuurlijke versnippering beperkt welwillende individuele ministers, om te kunnen doen waar ze voor staan en waar ze al in de loop van de huidige kabinetsperiode toch op worden afgerekend.