Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Paviljoen met ronde vormen

9 mei 2008
Het nieuw te bouwen horecapaviljoen op het Mercatorplein krijgt een ronde vorm. Uitgebreide vormstudies door Paul Achterberg van Atelier Quadrat en Sophie Valla van architectenbureau Koehler en Valla laten zien dat een ronde vorm het beste in de monumentale omgeving past

Dat is zeker het geval op de plek waar het paviljoen is gedacht, namelijk de zuid-westzijde van het plein bij de ronde bocht in de Hoofdweg.

Stedenbouwkundig Programma van Eisen

Vorm en plaats voor de nieuwe horecagelegenheid zijn vastgelegd in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) Zuidzijde Mercatorplein. Het programma omvat ook de voorwaarden voor de bouw van een nieuwe ingang voor de parkeergarage onder het Mercatorplein. Eerder is al besloten dat de bestaande ingang, het ezelsoor, gesloopt wordt.

Bruisend Mercatorplein

De bouw van de ingang en het paviljoen zijn onderdeel van een nieuwe inrichting van het Mercatorplein. Die herinrichting vindt plaats tussen eind 2008 en de zomer van 2009. De start van de bouw van het paviljoen en de sloop en nieuwbouw van de ingang van de parkeergarage start waarschijnlijk begin 2009. De herinrichting start volgens plan kort daarna. In de zomer van 2009 moet er een nieuw bruisend Mercatorplein liggen.

Het SPvE staat ter bespreking op de agenda van de raadscommissie Wonen van 20 mei aanstaande. Afhankelijk van die bespreking stelt de stadsdeelraad het programma in de deelraadsvergadering van 27 mei vast. Naar verwachting zal dan pal na de zomervakantie te zien zijn hoe het paviljoen er uit komt te zien als de architecten hun ontwerp presenteren.

Overigens heeft het stadsdeel inmiddels een keuze gemaakt voor een ontwikkelaar en exploitant voor het nieuwe horecapaviljoen. Woningcorporatie Het Oosten en Club 8 in De Baarsjes nemen de bouw, inrichting en exploitatie voor hun rekening. De partijen komen naar verwachting na de zomer met uitgewerkte plannen.