Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kaapse pelsrobben

09 mei 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met een reactie van minister Verburg op de intentie van Eurocommissaris Dimas te komen tot importverbod op producten van Kaapse pelsrobben. Zij licht onder meer de positie van Nederland toe.

Directie Natuur

Geachte Voorzitter,

U vraagt mij een reactie te geven op de uitspraak van Eurocommissaris Dimas over de (on)mogelijkheid van een verbod op handel in producten van Kaapse pelsrobben. Tevens vraagt u mij uiteen te zetten bij welke Europese landen het aan draagvlak voor dit verbod ontbreekt. In deze brief ga ik in op de uitspraak van Eurocommissaris Dimas, informeer ik u over de positie van andere Europese landen en geef ik ten slotte mijn reactie hierop.

Uitspraak Eurocommissaris Dimas
Op 13 april 2008 heeft Eurocommissaris Dimas tijdens een Informele MilieuRaad zijn intentie uitgesproken om een voorstel te doen voor een importverbod op producten van zeehonden. De voornaamste zorg van Eurocommissaris Dimas is de uitvoeringspraktijk van de zeehondenjacht. Theoretisch bestaat er een diervriendelijke manier om zeehonden te doden, maar de praktijk wijst uit dat zeehonden onnodig veel lijdena. Het is nadrukkelijk een intentieverklaring van Eurocommissaris Dimas en het betreft geen officieel overeengekomen positie van de Commissie. Momenteel loopt er nog een onderzoek van de Commissie naar dierenwelzijn bij de zeehondenjacht. Commissaris Dimas beoogt het verbod van toepassing te laten zijn op alle producten van zeehonden, inclusief bont, huiden en gezondheidsproducten zoals vitaminen. Een Europees importverbod zou kunnen gaan gelden in gevallen waarin derde landen niet kunnen bewijzen dat producten afkomstig van zeehonden op een diervriendelijke manier verkregen zijn. Het onderzoeksrapport zal samen met een mogelijk voorstel halverwege juli gepresenteerd worden, alvorens het wordt ingediend bij de Raad en het Europese Parlement. a) European Food Safety Authority (EFSA), Animal Welfare aspects of the killing and skinning of seals, 6 december 2007.

Positie Europese landen
Veel Europese landen geven er de voorkeur aan om de uitkomsten van het onderzoek van de Commissie af te wachten voor zij met een standpunt komen. Sommige EU-lidstaten bedrijven zelf de zeehondenjacht. Nederland en België hebben reeds werkbare maatregelen genomen en Duitsland overweegt onze lijn te volgen.

Positie Nederland
Nederland is tegen de zeehondenjacht en heeft, evenals België, vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek van de Europese Commissie eigen maatregelen genomen en een importverbod ingesteld op producten afkomstig van zadelrobben en klapmutsen uit Canada. Zeer binnenkort treedt ook een importverbod in werking voor producten afkomstig van Kaapse pelsrobben uit Namibië. Deze maatregelen gaan verder dan verordening 83/129/EEC, die de import van jonge klapmutsen en zadelrobben en producten daarvan in de Europese Gemeenschap verbiedt. Ik ben blij dat Eurocommissaris Dimas aan een Europees verbod werkt, want dat kan ons nationale verbod versterken. Als gevolg van ons importverbod voert de Commissie namens Nederland en België een WTO-consultatie met Canada. Canada vindt dat er geen wetenschappelijke basis of internationale wet is die een dergelijk importverbod op producten van zeehonden rechtvaardigt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg