Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheidingen 2008

In Echt-Susteren zijn dit jaar maar liefst acht Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De nieuwe lintjesdragers waren aangenaam verrast toen ze bezoek kregen van de burgemeester E. Schaftenaar en ambtenaar Hilly van Sloun. Zoals ieder jaar hadden de aanvragers en familieleden het goed geheim weten te houden.

De heer J.H.G. (Jan) Beckers uit Echt (geboren 31 maart 1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sinds 2000 is de heer Beckers dagelijks vele uren actief als beheerder van het Dierenparkje in Echt. Hij houdt zich bezig met de verzorging van de dieren, maakt dierenverblijven, plaatst afrasteringen, regelt de water- en lichtvoorziening en begeleidt stagiaires.

Verder is de heer Beckers vanaf 1981 lid van voetbalvereniging EVV. Hij was acht jaar wedstrijdleider en daarnaast tot 2000 lid van de accommodatiecommissie. Tot 2000 zorgde hij bovendien voor het onderhoud aan de voetbalvelden, de bestrating, de plaatsing van reclameborden en de verlichting op het hoofdveld.

In het verleden verrichtte de heer Beckers (bestuurlijke) activiteiten voor voetbalvereniging Berkelaar (1949-1978), buurtvereniging Berkelaar (1972-1979), stichting werkgroep Opbouwwerk Echt (1972-1981), oudervereniging (1974-1985) en medezeggenschapsraad (1980-1985) van de Lagere Technische School en carnavalsvereniging De Aester in Echt (1973-1990).

Mevrouw A.M.M. (Tillie) Evers-Steffanie uit St. Joost (geboren 24 maart 1944) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Evers is sinds 1967 lid en sinds 1982 voorzitter van vrouwenvereniging St. Elisabeth in St. Joost. Vanaf 2003 is zij ook penningmeester. Naast haar taken als voorzitter en penningmeester verricht zij ook andere werkzaamheden. Zo organiseert zij activiteiten op sociaal, maatschappelijk, cultureel en gezondheidszorggebied.

Daarnaast is zij sinds 1982 coördinator en hoofdverantwoordelijke voor de jaarlijkse collectes van de Hartstichting en het Beatrixfonds.

Vanaf 1992 is mevrouw Evers bestuurslid van de Zonnebloem afdeling St. Joost en vanaf 1996 is zij bovendien actief als lectrice in de parochiekerk van St. Joost.

De heer J.M.G. (Ko) Renet uit St. Joost (geboren 14 april 1958) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vanaf 1979 is de heer Renet bestuurslid van handboogschutterij De Ster, waarvan sinds 1982 voorzitter. In 1993 werd de heer Renet bestuurslid van buurtvereniging 't Weerdje te St. Joost. Sinds 1999 is hij actief als interim voorzitter.

Decorandus verricht al vele jaren vrijwilligerswerk. Hij is kritisch en accuraat, een kartrekker en een groot organisator van activiteiten en feesten.

De heer P.H. (Pierre) Thoolen uit Echt (geboren 9 april 1935) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Thoolen is sinds 1958 lid en bestuurslid van handboogschietvereniging `De Zwarte Roos' waarvan van 1978 tot en met1992 secretaris. Vanaf 1972 is de heer Thoolen lid van Judoclub Hercules. Daarbij is hij ruim 30 jaar actief als techniektrainer. Van 1977 tot en met 1987 was hij bovendien bestuurslid binnen de vereniging. In deze periode was hij gedurende 8 jaar mede-organisator van de jaarlijkse Pink-Pey tentfeesten. Als lid van zaate hermenie Pejjer Doôsvlaegels en het Veteranenkorps Slek is de heer Thoolen betrokken bij alle (muzikale) activiteiten van deze verenigingen. In de periode 2003-2006 was de heer Thoolen namens de lijst Samenwerking lid van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

De heer M.J.M. (Tjeu) Hoex uit Pey-Echt (geboren 24 mei 1943) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Hoex is sinds 1983 bestuurslid c.q. penningmeester van de Reddingsbrigade Echt. Daarnaast verleent hij assistentie in het zwembad, benadert sponsoren, verzorgt de contacten met derden, regelt de kienavonden t.b.v. de vereniging, gaat op ziekenbezoek, verzorgt attenties bij jubilea, de Nieuwjaarsborrel, de jaarlijkse attentie voor de vrijwilligers van de vereniging en de activiteiten met St. Nicolaas en Pasen.

De heer Hoex was in 1995 medeoprichter en is sindsdien penningmeester van de stichting De Kunstkring Echt. In de periode van 1966-2001 verleende de heer Hoex zijn medewerking aan de totstandkoming van parochieblad `De Trump'.

Mevrouw M.H,A. (Neske) Hintzen-van Kempen uit Maria Hoop (geboren 11 maart 1928) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Hintzen-Van Kempen verricht al meer dan veertig jaar vrijwilligersactiviteiten in Maria Hoop. Gedurende vele jaren poetste zij wekelijks de kerk, de basisschool (1966-1974) en het kleedlokaal en kantine van de voetbalvereniging (1975-1985). Ook is zij iedere week aanwezig tijdens de repetities van de fanfare, de bejaardenmiddagen, de kienavonden, de activiteiten van de Zonnebloem, feesten en begrafenissen en zij regelt al meer dan 15 jaar de jaarlijkse kerstmarkt en fancy fair. In het verleden verzorgde mevrouw Hintzen-Van Kempen bovendien de wekelijks dansmiddagen en het koersballen. Dit deed zij gedurende 10 jaar. Mevrouw Hintzen-vanKempen is ruim vijfentwintig jaar actief als bestuurslid van de plaatselijke bejaardenvereniging, waarvan sinds 10 jaar voorzitter.

Mevrouw J.C. (Fien) Wilms-Rutten uit Koningsbosch (geboren 1 oktober 1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Als vrijwilliger is mevrouw Wilms-Rutten belast met de organisatie van Welfare activiteiten voor de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. Met St. Nicolaas brengt mevrouw Wilms-Rutten mede cadeautjes rond bij 30 à 40 leden.

Mevrouw Wilms-Rutten organiseert niet alleen Welfare activiteiten maar legt ook wekelijks huisbezoeken af en is als vrijwilliger actief bij de paasviering, de kerstviering en de Zonnebloemloterij. Daarnaast is zij begeleider tijdens de winkelochtenden in Heerlen en Beek, de theatertoernee en het jaarlijks uitstapje. Verder neemt zij deel aan vergaderingen, scholingsbijeenkomsten en themadagen.

Van 1977 tot 2007 heeft mevrouw Wilms-Rutten -samen met andere vrijwilligers- wekelijks het kerkgebouw gepoetst.

Mevrouw M.D. (Doortje) van de Riet uit Susteren (geboren 16 april 1930) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Van de Riet komt uit een gezin van 9 kinderen en heeft, naast een huishoudelijke baan van 20 jaar, haar zieke familieleden verzorgd tot hun dood. Voor de ouderen in haar woonomgeving haalt zij vaak de boodschappen en verricht zij licht huishoudelijk werk. Zij staat vooral bekend als iemand waarop men altijd kan terugvallen.

Onder leiding van mevrouw Van de Riet en pater Botermans luisterden `De zangertjes van Mariaveld' gedurende 18 jaar wekelijks de H.Mis op. Mevrouw Van de Riet was in deze periode ook lid van het dameskoor van Mariaveld.

Mevrouw Van de Riet was gedurende15 jaar secretaris van de Bond van Ouderen afdeling Mariaveld te Susteren. Op dit moment assisteert zij de huidige secretaris.

Naast de wekelijkse kienmiddagen organiseerde mevrouw Van de Riet tweemaal per jaar een busreis voor de leden.