Gemeente Echt-Susteren


Inspraak Startnotitie Aanleg aardgastransportleiding Odiliapeel-Schinnen

De Startnotitie Aanleg aardgastransportleiding Odiliapeel-Schinnen ligt van vrijdag 9 mei 2008 tot en met donderdag 19 juni 2008 ter inzage in het gemeentehuis. Deze startnotitie doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Grondwaterwet.

Achtergrond

Gasunie is van plan om een aardgastransportleiding aan te leggen van Odiliapeel naar Schinnen. Deze gasleiding heeft een lengte van ongeveer100 km, een diameter van 120 cm en een ontwerpdruk van 79,9 bar.

Voor deze aardgasleiding moeten de bestemmingsplannen van de gemeenten op het beoogde tracé herzien worden. Daarnaast zijn er vergunningen nodig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Grondwaterwet (Gww).

De startnotitie

De Gasunie stelt ter onderbouwing van de bestemmingsplanherzieningen en de vergunningaanvragen een milieueffectrapport (MER) op. Door het opstellen van een MER speelt het milieubelang een volwaardige rol in de besluitvorming. Als voorbereiding op het MER heeft Gasunie deze startnotitie uitgebracht. Hierin worden de achtergronden van het project behandeld en geeft Gasunie aan wat het beoogde tracé van de gastransportleiding is. Ook geeft Gasunie aan welke milieuaspecten worden onderzocht. Uit het MER blijkt in hoeverre het leidingtracé door de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) voert. Indien nodig bevat het MER voor de gevolgen voor Natura 2000-gebieden een passende beoordeling bevatten.

Waar kunt u de startnotitie inzien?

Voor de Wbr-vergunning is Rijkswaterstaat Dienst Limburg bevoegd gezag; voor de Gww-vergunning zijn dat de provincies Noord-Brabant en Limburg. De bevoegde gezagen voor de bestemmingsplanherzieningen zijn de gemeenten Sint Anthonis, Venray, Sevenum, Roerdalen, Maasbree, Kessel, Venlo, Beesel, Roermond, Horst aan de Maas, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Schinnen. Bij al deze overheden ligt de startnotitie tegelijkertijd ter inzage. Omdat een deel van het tracé mogelijk milieueffecten op Duits grondgebied tot gevolg heeft, ligt de startnotitie ook in Duitsland ter inzage.

De startnotitie Aanleg aardgastransportleiding Odiliapeel-Schinnen kunt u met ingang van vrijdag 9 mei 2008 tot en met donderdag 19 juni 2008 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:


- de gemeentehuizen van Sint Anthonis, Venray, Sevenum, Roerdalen, Maasbree, Kessel, Venlo, Beesel, Roermond, Horst aan de Maas, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Schinnen;


- de provinciehuizen van Noord-Brabant in `s-Hertogenbosch en Limburg in Maastricht;


- de vestigingen van Rijkswaterstaat Dienst Limburg: Wegendistrict Venlo in Venlo, Wegendistrict Sint Joost in Maasbracht en Waterdistrict Roermond-Maas in Roermond.

De gemeente Echt-Susteren legt de startnotitie ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis aan de Nieuwe Markt 55 te Echt. De startnotitie is ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Op grond van art. 7.14 Wet milieubeheer kan iedereen zienswijzen ten aanzien van de startnotitie kenbaar maken. Tot en met donderdag 19 juni 2008 kunt u aangeven wat volgens u in het MER onderzocht moet worden om de benodigde besluiten te kunnen nemen.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan:

SenterNovem, Bureau Energieprojecten

T.a.v. de heer mr. ir. C.J.H. van den Bosch

Postbus 93144

2509 AC DEN HAAG

Wij verzoeken u daarbij duidelijk te vermelden dat u inspreekt op de startnotitie Aanleg aardgastransportleiding Odiliapeel-Schinnen. Indien u mondeling wenst in te spreken, kunt u dit doen door te bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon (070) 379 89 79. U kunt in uw zienswijze verzoeken dat uw persoonlijke gegevens niet openbaar gemaakt worden.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Bureau Energieprojecten bundelt alle mondelinge en schriftelijke reacties en stuurt deze naar de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. De commissie adviseert de bevoegde gezagen over de richtlijnen voor het MER. Mede op basis van dit advies en de inspraakreacties stellen de bevoegde gezagen de richtlijnen vast. Deze richtlijnen vormen het vertrekpunt voor het opstellen van het MER. Wanneer Gasunie het MER heeft opgesteld, krijgt u de mogelijkheid om daarop in te spreken.

Nadere informatie

Voor het verkrijgen van de startnotitie of voor informatie over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, (070) 379 89 79, www.bureau-energieprojecten.nl.