Gemeente Assen


Gemeente kan blijven investeren in de toekomst

9 mei 2008

De gemeente Assen staat er financieel goed voor. Het jaar 2007 is afgesloten met een positief resultaat van 9,8 miljoen. Een deel van dit geld reserveert de gemeente voor grote projecten. Belangrijkste oorzaak voor het overschot zijn incidentele meevallers. Zo keerde Essent ruim 5 miljoen extra dividend uit. Ook was er een hogere uitkering uit het gemeentefonds. Op het gebied van werk en inkomen, milieu en sport en ontspanning is meer uitgegeven dan vooraf geraamd. Dit is terug te vinden in het jaarverslag over 2007.

Het college stelt voor om een deel van het niet bestede geld over te hevelen naar 2008. Ook het geld voor de Wmo dat in 2007 is overgebleven blijft in 2008 beschikbaar. Het college stelt namelijk voor om zeven ton in de Wmo-reserve te storten. Voor het college is dit resultaat ook een signaal om een extra impuls te geven aan een aantal onderwerpen uit het collegeprogramma. Voorgesteld wordt om een extra bedrag van 2,0 mln. te besteden aan duurzaamheid en 1,0 mln. aan sport- en spelvoorzieningen voor jongeren. De rest van het positieve resultaat van 4,5 miljoen wil het college gelijk verdelen over de algemene reserve en het fonds grote projecten.

Er is veel voortgang geboekt bij de realisatie van het beleid en de grote gemeentelijke investeringsprojecten. Zo is er in 2007 voortvarend aan de bereikbaarheid van Assen gewerkt. In totaal is hier voor een kleine 30 miljoen euro in geïnvesteerd. De tweede hoofdontsluiting Kloosterveen en de verdubbeling van de Europaweg West zijn in 2007 afgerond. Ook is het kruispunt van de Europaweg met de Groningerstraat geheel vernieuwd.

Op drie basisscholen is uitvoering gegeven aan de kwaliteitsimpuls voor onderwijshuisvesting. De Valkenhorst, de Theo Thijsen school en de Heksenketel zijn in 2007 verbeterd. De nieuwbouw voor het Kompas en het Gomaruscollege zijn bijna afgerond. Met de exploitatie van de onderwijshuisvesting was een bedrag van ruim 6 miljoen euro gemoeid.

In 2007 zijn verschillende initiatieven genomen op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Samen met Groningen en Hoogezand Sappemeer is regionaal arbeidsmarktbeleid opgesteld. Via het project Leren en Werken is gezorgd voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is vorig jaar gedaald van 1.578 naar 1.436.

In de wijken is flink geïnvesteerd in groen en het onderhoud van wegen. Voor het groen is een plan opgesteld dat in de periode van 2007 tot en met 2010 wordt uitgevoerd. Dat betekent veel onderhoud en aanplant van nieuwe bomen en struiken. In 2007 is hieraan bijna 6 miljoen euro besteed. In bijna alle wijken hebben wijkschouwen plaats gevonden met bewoners.

De uitgaven voor welzijn en zorg zijn in 2007 flink gestegen. Dit heeft te maken met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hieraan is 8 miljoen euro uitgegeven. Met de bewonersoverleggen zijn afspraken gemaakt over de samenwerking in de toekomst.