Gemeente Valkenswaard

om te doen en nog goed voor je ook!

Bewegen, leuk om te doen en nog goed voor je ook!

De werkgroep Valkenswaard in Balans (gemeente, GGD, bibliotheek, Zuidzorg, peuterspeelzalen, kinderopvang De Horizon, verloskundigenpraktijk Vivre) brengt regelmatig het belang van gezonde voeding en voldoende beweging onder de aandacht om zo te bevorderen dat kinderen opgroeien met een gezond gewicht.

Hoeveel beweging denkt u dat een kind per dag nodig heeft? Eén uur! Gelukkig spelen, rennen en ravotten de meeste kinderen graag en gaat het bewegen dus letterlijk "spelenderwijs". Toch zitten veel kinderen ook regelmatig lange tijd stil. Als ze nog klein zijn, worden ze in de buggy meegenomen. Later op school hoort stilzitten er natuurlijk bij, maar dat wordt gelukkig afgewisseld met speeltijd en gymlessen. Thuis is de verleiding van tv en computer vaak groot.

Snacken

Televisie kijken of een DVD-tje, een spelletje doen op de computer of iets opzoeken; voor veel kinderen is dit dagelijkse kost. En dan niet voor eventjes, maar vaak urenlang. Het gevolg? In ieder geval te weinig beweging, want "schermtijd" is inactief. En bovendien is de neiging groot om tijdens het kijken te snacken, ook alweer niet gunstig voor het gewicht.

En buitenspelen of een balletje trappen kan helaas niet overal even gemakkelijk.

Achterbankkinderen

Hoe gaan uw kinderen eigenlijk naar school? Is dat te voet of op de fiets, of wordt voor het gemak de auto gepakt? Steeds vaker zien we de zgn. "achterbankkinderen". Dat kan ook anders natuurlijk. En uit het oogpunt van gezondheid, verkeersveiligheid en milieu zou het ook anders moeten. Lopen of fietsen naar school draagt bij aan voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. En dat is weer nodig voor een gezond gewicht. Voorwaarde om de auto te laten staan is natuurlijk dat er veilige routes zijn om te voet of met de fiets de school te bereiken. Veel scholen doen al mee met verkeersveiligheids- en bewustwordingsacties, zoals "Op voeten en fietsen naar school".

Voldoende bewegen

"Maar mijn kind sport elke week", zult u zeggen, "soms wel twee keer". Prima natuurlijk, maar helaas is dat nog niet voldoende om aan de dagelijkse portie beweging toe te komen. Gelukkig mogen die zestig minuten per dag opgeteld worden uit vele kleine beetjes: lopen, fietsen, buitenspelen, dansen, de hond uitlaten, traplopen en ja, ook de zwem- of gymles.

Voor bewegen geldt hetzelfde als voor veel ander gedrag: je moet het eigenlijk van huis uit meegekregen hebben. Moeder fietst mee naar school, vader trapt een balletje met de kinderen, in het weekend maakt het hele gezin een wandel- of fietstochtje of gaat naar de speeltuin. Alle kleine beetjes helpen en goed voorbeeld doet goed volgen.

Ge'Zin in beweging

Begin april heeft de werkgroep `Valkenswaard in balans' samen met de Valkenswaardse buurtsportwerker en de GGD Brabant Zuidoost het activiteitenprogramma `GeZin in beweging' georganiseerd. Tijdens dit programma lieten wij u kennismaken met nieuwe vormen van bewegen, zoals ultimate frisbee, capoeira en ouder -en peutergym. Deze workshops zijn zeer goed bezocht. Wij hopen dan ook dat deze kennismaking u motiveert om actief te blijven met uw kinderen. Want sporten en bewegen met uw gezin is plezierig en bovendien goed voor de gezondheid.