Gemeente Venlo


Voorgestelde plannen opvang dak- en thuislozen

9-5-2008

Strakkere regie op opvang voor dak- en thuislozen
Preventie staat voorop

Gemeenten in de regio Noord- en Midden Limburg, het zorgkantoor Noord- en Midden Limburg, zorgleveranciers en woningcorporaties hebben een ambitieus plan voor verbeteringen in de maatschappelijke opvang gepresenteerd. In dit zogenaamde Regionaal Kompas staan preventie, opvang en herstel voor daklozen en andere kwetsbare mensen met complexe problemen centraal.

De ambitie is dat er geen dag en nachtopvang meer nodig is, dat daklozen óf snel terug worden geleid naar (begeleid) zelfstandig wonen, óf naar een voorziening voor 24-uurs verblijf. Venlo voert als centrumgemeente de regie en heeft het Regionaal Kompas voor de regio Noord- en Midden Limburg in samenwerking met de partners opgesteld.

In het Regionaal Kompas komen twee ontwikkelingen samen:
* het plan van aanpak Invoering Ketenzorg Noord- en Midden Limburg,
* het landelijke beleid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om in elke centrumgemeente een verbeterplan voor maatschappelijke opvang op te stellen, het zogenaamde Stedelijk Kompas.

Afbouw dag- en nachtopvang
De regio zet stevig in op preventie en het bevorderen van duurzame uitstroom uit de maatschappelijke opvang. Lamers: De dag- en nachtopvang wordt afgebouwd en alleen nog bij uitzondering ingezet. In plaats daarvan wordt zoveel mogelijk het bevorderen van uitstroom naar (begeleid) zelfstandig wonen of naar voorzieningen voor 24-uurs opvang nagestreefd. We willen geen slaapplaatsen meer bieden, maar ontwikkeling en oplossingen voor de toekomst.

Preventie en uitstroom
In preventieve zin zet de regio in op het snel(ler) signaleren van problemen, zodat voorkómen kan worden dat iemand wegglijdt uit de samenleving en maatschappelijke opvang niet gebruikt hoeft te worden. Het bevorderen van uitstroom vraagt om een persoonsgerichte benadering waarbij rondom individuele cliënten en diens directe omgeving een sluitende keten wordt gerealiseerd. En uiteraard om voldoende woonvoorzieningen. Zo komen er bijvoorbeeld veertig tot vijftig plekken extra begeleid wonen voor de langdurig zorgafhankelijke doelgroep.

Daarnaast is er binnen het Regionaal Kompas ruimte voor de aanpak van huiselijk geweld, het helpen van zwerfjongeren en het verminderen van overlastgevend gedrag.

Die concrete stappen zijn onder meer:

* inrichten van het Centraal Meld- en Actiepunt (CMA) dat zorgt voor de coördinatie van de samenwerking;

* vormgeven van de relatie tussen dit CMA en de lokale vangnetoverleggen door de vijf pilotgemeenten Venlo, Bergen, Horst aan de Maas, Weert en Roermond;

* uitwerken van de relatie van het CMA met de maatschappelijke opvang; en

* het oppakken door woningcorporaties en gemeenten van het voorkómen van huisuitzetting.

De ontwikkeling van het Regionaal Kompas wordt getrokken door de zogenaamde Leidende Coalitie. Hiervan maken de gemeenten Venlo, Roermond, Weert, Venray en Helden (namens de overige gemeenten), het zorgkantoor Noord- en Midden Limburg en twee woningcorporaties deel uit.

De start en samenstelling van het Regionaal Kompas zijn namens de regio door het college van B&W van Venlo aan het ministerie van VWS aangeboden. In mei 2008 worden de plannen ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.