BouwNed

Agnes Jongerius, voorzitter FNV, in de nieuwe Podium 09-05-2008

"Bij elk overleg dat wij voeren in Den Haag, noemen we de bouw als lichtend voorbeeld" stelt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

De vakbeweging mag dan zo'n honderd jaar oud zijn, er is nog altijd alle reden voor werknemers om het collectief op te zoeken om daarmee samen sterk te zijn. Ondanks alle verworvenheden van de individuele werknemer, zullen er belangrijke taken voor de vakbeweging blijven bestaan. Zoals het afdwingen van loonstijging of betere arbeidsomstandigheden. Aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de grootste Nederlandse vakcentrale, FNV.

"Er is nog steeds alle reden om samen afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden en je als onderhandelingspartner richting werkgevers op te stellen in plaats van dat individueel te moeten doen. Je moet er toch niet aan denken dat al die werknemers allemaal voor zich met de baas moeten gaan onderhandelen. Dat ze vervolgens individueel eigen keuzes maken, past wel bij de huidige tijd. Mijn moeder werd ontslagen op de dag van haar huwelijk. Dat is tegenwoordig ondenkbaar. Nu maakt iedereen zijn eigen keuzes. Ook in de bouw. Zelfs in deze traditionele bedrijfstak zie je vaders die een dag in de week voor de kinderen zorgen."

Dit, en meer, leest u in Podium nummer 8, die gisteren verschenen is.