Theatercriticus Liefhebbers afscheid met 'De Verborgen Shakespeare'

09/05/2008 14:35

Joop van den Ende Theaterproducties

Theatercriticus Peter Liefhebber neemt afscheid met
'De Verborgen Shakespeare'

Amsterdam, 9 mei 2008

Met de publicatie van De Verborgen Shakespeare voegt theaterrecensent Peter Liefhebber 3,3 belangrijke nieuwe centimeters toe aan de bibliotheek over het werk en de persoon van William Shakespeare.

Met een zorgvuldigheid die hem kenmerkt, presenteert Peter Liefhebber zijn boek op het moment dat hij afscheid neemt als vaste toneelrecensent van De Telegraaf. Het afscheid en de boekpresentatie vinden plaats op 18 mei vanaf 19.30 uur in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid wordt, op initiatief van Ronald Klamer een kort Shakespeare programma opgevoerd met medewerking van theatergrootheden als Peter Blok, Pierre Bokma, Carine Crutzen, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Hans Liberg, Jeroen van Merwijk, Erik van Muiswinkel, Gijs Scholten van Aschat en Jos Thie (regie). Aansluitend zal de hoofdredactie van De Telegraaf Peter Liefhebber toespreken en wordt het eerste exemplaar van het boek gepresenteerd.

Liefhebber, de auteur
Shakespeare's komedie De Storm stelt theaterwetenschappers tot op de dag van vandaag voor raadsels. In De Verborgen Shakespeare - uitgeverij Synthese, Den Haag - komt Liefhebber met een geheel eigen visie op het beroemde stuk. Hij vergelijkt Shakespeare's toneelstukken en sonnetten met het werk van andere denkers en kunstenaars, maar ook met mythologische vertellingen en mystieke rituelen. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat De Storm een sprookje is over inwijding, zoals Mozarts Zauberflöte dat is. Toneelstuk en opera vertellen volgens Liefhebber hetzelfde verhaal over geestelijke transformatie en evolutie van de mens. In dit onthullende boek gaan kunst, filosofie en spiritualiteit hand in hand. Plato, Dante, Shakespeare, Goethe en andere kunstenaars komen eruit naar voren als vertegenwoordigers van een oude wijsheidstraditie.

Liefhebber, de journalist
Peter Liefhebber begon zijn carrière als journalist in 1961. In de jaren zeventig was hij onderwijs- en parlementair redacteur van De Telegraaf maar dat belette hem niet om ook verslagen te schrijven over de Europacup en het eredivisievoetbal. Sinds 1981 concentreerde hij zich op publicaties over theater. Zijn eerste toneelrecensies verschenen al in 1963 in de toenmalige Delftsche Courant en een aantal andere regionale kranten. Voor De Telegraaf schreef hij in totaal meer dan drieduizend recensies, over het 'grote' toneel maar ook over musical en cabaret. Als interviewer ontmoette hij coryfeeën als Liv Ullmann, Neil Simon, Conny Froboess, Alan Ayckbourn en Marcel Marceau. Saillant detail: Liefhebber was de eerste criticus in de wereldgeschiedenis wiens naam aan een toneelstuk werd gegeven: Liefhebber, een gezinstragedie rond een theaterrecensent. Peter Liefhebber combineert zijn belangstelling voor theater met die voor filosofie en metafysica, en was ook enige tijd redacteur van het blad Prana. 'Kunst moet niets, behalve boeien. Kunst mag alles, behalve vervelen,' aldus Liefhebber.

Peter Liefhebber is dinsdag 20 mei te gast in het radioprogramma Kunststof, Radio 1. Een registratie van het afscheid wordt mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation.