Gemeente Breda

Eerste ronde Hart voor je Buurt succesvol. Breda honoreert 44 projecten

In de eerste ronde 2008 van de campagne Hart voor je buurt honoreren burgemeester en wethouders 44 van de 55 behandelde subsidieverzoeken.

Het gaat om verzoeken tot maximaal 5.000,== voor initiatieven van bewoners. Zij dragen bij aan een groter saamhorigheidsgevoel door zelf mee te werken aan een prettige, leefbare en veilige buurt. Dat is de kernboodschap van de campagne, een gezamenlijk initiatief van maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en Gemeente Breda. Het totale bedrag aan gehonoreerde aanvragen bedraagt 104.788,08.

In deze eerste ronde Hart voor je buurt 2008 zijn 55 subsidieverzoeken behandeld, waaronder twee aangehouden verzoeken uit de derde ronde 2007. Vijf verzoeken zijn afgewezen, vier verzoeken zijn voor nader onderzoek aangehouden en twee aanvragen zijn door de initiatiefnemers ingetrokken.

De 44 gehonoreerde verzoeken zijn als volgt te onderscheiden, namelijk:
11 verzoeken om een speel-, groen- of andere voorziening in de buitenruimte;
4 verzoeken om het veiligheidsgevoel te bevorderen; 22 verzoeken voor een viering en/of organisatie van een buurtfeest/straatfeest;
7 diverse verzoeken.

De verdeling over de districten is als volgt:

- Centrum : 3 aanvragen;

- Noord-West : 5 aanvragen;

- Noord-Oost : 15 aanvragen;

- Zuid-West : 5 aanvragen;

- Zuid-Oost : 16 aanvragen.

Met de zomer in aantocht zijn er veel mensen die een straat-, buurt- of wijkfeest willen organiseren. Daarnaast blijkt er in deze ronde veel aandacht te zijn voor speelvoorzieningen. Ook zijn poorten in brandgangen aangevraagd. Langs het tuinderscomplex Oude Baan/Terheijdenseweg komt een nieuw hekwerk en de organisatie van de kermis in Bavel krijgt een bijdrage. Verder komt er een culturele markt, wordt aandacht gegeven aan het bewust maken van schoolgaande kinderen en ouders voor verkeerssituaties en wordt voor de bewoners in Teteringen twee avonden lang zang en cabaret georganiseerd. Ook vermeldenswaard is de zomerverwendag voor 50-plussers van verzorgingshuis Westerwiel. Circus Rotjeknor gaat ervoor zorgen dat de kinderen van de Brede School Vlierenbroek tijdens een feestdag van hun school een prachtige circusvoorstelling kunnen geven voor iedere belangstellende. Deze opsomming slechts een greep uit de vele ingediende projecten.

De indieners van een subsidieverzoek hebben persoonlijk bericht ontvangen. Bij een afwijzing krijgt de aanvrager de motivatie op grond waarvan deze beslissing is genomen. Met de initiatiefnemers van de gehonoreerde verzoeken wordt door Hart voor je buurt een overeenkomst gesloten waarin de afspraken over de afrekening zijn vastgelegd.

Breda, 9 mei 2008