Stichting Natuur en Milieu

Voordeel voor schonere leaserijder

9 mei 2008 - Stichting Natuur en Milieu vindt het een goede zaak dat staatssecretaris De Jager (Financiën) een nieuwe, voordeliger tussencategorie in het leven wil roepen voor de fiscale bijtelling van leasewagens die weinig vervuilend zijn.

Dat is goed nieuws voor rijders van benzine-autos als de Renault Modus, de BMW 1 serie, de Honda Civic en de VW Golf, allemaal autos die ook in de TOP10 van Natuur en Milieu voorkomen. De nieuwe regeling moet per 1 januari 2009 ingaan.

In de huidige regeling voor leasewagens komen alleen rijders van superzuinige autos zoals de Toyota Prius en de Peugeot 107 in aanmerking voor de gunstige fiscale bijtelling van 14 procent. Alle andere autorijders moeten 25 procent bijtellen, ook de autorijders die gebruik maken van een relatief zuinige auto. De nieuwe tussencategorie van 20 procent is gunstig voor leaserijders die een iets grotere auto rijden die toch nog behoorlijk zuinig en schoon is.

Wat Natuur en Milieu betreft kan de regeling nog beter door voor de erg onzuinige autos een nog hoger tarief van 30 procent in te stellen. Dat zou moeten gelden voor benzine-auto's die meer dan 232 gram CO2 per kilometer uitstoten en voor dieselautos die meer dan 192 gram per kilometer uitstoten. Dit stimuleert de overstap naar zuinigere lease-autos nog sterker.

Zie ook het RTL Nieuws van donderdag 8 mei 2008, 19.30 u met directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu; het item start na 6.11 minuten.

Publicatiedatum: 09-05-2008