Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 9 mei 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois
Na advies van de SERV, de Strategische Adviesraad Bestuurszaken en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet dat het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid wijzigt voor wat de beheersovereenkomsten, de interne controle en Interne Audit betreft. Gelet op het feit dat de eerste generatie beheersovereenkomsten pas in het midden van de huidige regeerperiode tot stand is gekomen, krijgen ze een langere overgangsperiode tot 31 december 2010. Er moet ook niet meer worden voorzien in een operationeel plan op middellange en lange termijn als onderdeel van de informatieverstrekking. Daarnaast wordt er duidelijk omschreven wat 'interne controle' omvat. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
In uitvoering van het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling keurde de Vlaamse Regering eind vorig jaar een subsidiebesluit goed voor de uitvoering van agromilieumaatregelen. Het programma voorziet eveneens in beheersovereenkomsten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. In ruil voor de naleving van de vastgelegde voorwaarden en het uitvoeren van de maatregelen uit het contract krijgen ze jaarlijks een vergoeding. Nu keurt de regering principieel een besluit goed dat voorziet in welke gevallen een combinatie van agromilieumaatregelen en beheersovereenkomsten mogelijk is. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de bescherming van het archeologisch patrimonium wijzigt. Meer bepaald gaat het om een wijziging van de beroepsprocedure wanneer een vergunning voor archeologische opgravingen en werken aan beschermde archeologische goederen wordt geweigerd. De administratieve afhandeling van de beroepsprocedures wordt nu ondergebracht bij het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed. De bevoegde Vlaamse minister doet de uiteindelijke uitspraak.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Liefkenshoek Spoortunnel '.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van het decreet over de landschapszorg keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit goed dat de regels voor de zorgplicht voor definitief aangeduide ankerplaatsen en erfgoedlandschappen bepaalt. Concreet wil het decreet vermijdbare schade voorkomen en moeten er schadebeperkende, herstel- of compenserende maatregelen genomen worden bij bepaalde werken. Het besluit verduidelijkt welke werken van de administratieve overheid een ankerplaats kunnen schaden en hoe de overheid de zorgplicht moet naleven.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Transportbedrijf H. Essers en Zonen nv in Genk'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Millennium Golf Beringen' en 'Keerbergen Golf Club', voorlopig vastgesteld op 19 juli 2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering bereikte begin maart een consensus om de huidige vennootschapsstructuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en haar dochter de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (Lisom) op korte termijn te hertekenen. Hierdoor zal ook in de structuren een strikte scheiding komen tussen de zogenaamde 'rendementsgebonden' activiteiten die behartigd worden door de LRM en de zogenaamde 'niet-rendementsgebonden' activiteiten, de hefboomprojecten voor de provincie Limburg. Ze hechtte toen ook haar principiële goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de datum van de inwerkingtreding van het decreet over de investeringsmaatschappijen. Nu keurt ze dat inwerkingstredingsbesluit, na advies van de Raad van State, definitief goed. Ze hecht ook haar goedkeuring aan de hersamenstelling van de raad van bestuur van LRM nv.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de Competentieagenda beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van de provisie voor fiscale stimuli en werkgelegenheidsbevorderende maatregelen. De 7 miljoen euro wordt verdeeld over het Jeugdwerkplan Vlaanderen, de lerende netwerken competentiemanagement, de Taskforce competentiemanagement, de financiering van opleidingscheques voor werknemers en de Vlaamse cofinanciering in projecten rond competentiebeleid.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits In het kader van het Masterplan Antwerpen en met het oog op de voortgang van de realisatie van de tweede fase van de Leien en de tramlijn Ekeren en de proportioneel gelijktijdige voortgang van de Oosterweelverbinding, waterprojecten en openbaarvervoerprojecten neemt de Vlaamse Regering een aantal beslissingen. Zo neemt ze kennis van het contract voor het ontwerp van het Operaplein, van de projectdefinitie en de afsprakennnota. Ze beslist om fase 3 van de tramlijn Ekeren over te hevelen naar de tweede fase van het Masterplan met het oog op het ontwikkelen van een breed maatschappelijk draagvlak voor de tracékeuze. De projectomschrijving blijft echter ongewijzigd, met inbegrip van doortrekking tot het eindpunt Leugenberg. Het project 'Eilandje' en het Brusselstraat-onderdeel van het project 'Singel' worden overgeheveld naar de fase 1 zodat deze in één gezamenlijke aanbesteding met het project Leien-Ekeren (tot en met 'De Mieren') kunnen uitgevoerd worden. De regering belast de voorzitter van de stuurgroep Brabo 2 om de afsprakennota verder uit te werken tot een gedragen samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, BAM nv, AWV en VVM De Lijn, inclusief een gedetailleerde timing van uitvoering. Tot slot belast ze de nv BAM met het uitwerken van een doorgedreven analyse in overleg met alle betrokken actoren van de kosten, risico's en de voor- en nadelen voor het al dan niet afbreken van het Hardenvoortviaduct.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Bij de hervorming van de lerarenopleidingen is beslist dat de Vlaamse Regering gedurende de academie-/schooljaren 2008-2011 financiële middelen kan toekennen aan projecten die in de schoot van een expertisenetwerk of regionaal platform op experimentele basis de in-, door- en uitstroom van doelgroepen in de lerarenopleidingen bevorderen. De decretale basis hiervoor zit vervat in het decreet over de herstructurering van het hoger onderwijs. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat voorziet in het reglementair en procedureel kader voor de toekenning van jaarlijkse subsidies voor diversiteitsprojecten in de Vlaamse lerarenopleidingen. Beoogd worden die doelgroepen die onevenredig participeren in het hoger onderwijs: allochtone studenten, studenten afkomstig uit milieus met een lage sociaal-economische status en studenten met functiebeperkingen. Voor het jaar 2008 is een half miljoen euro voorzien. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de integratie van leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap in het gewoon lager en secundair onderwijs. Momenteel worder er maximaal 50 type2-leerlingen begeleid bij hun integratieproces in het gewoon onderwijs. Dat aantal wordt nu opgetrokken naar 70. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité en met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Nadien wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In uitvoering van CAO VIII wijzigde de Vlaamse Regering medio juli vorig jaar principieel het besluit over de taken die niet in de functiebeschrijvingen van het personeel in het basisonderwijs kunnen worden opgenomen. Het wijzigingsbesluit werd geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités. Daar werd beslist het besluit op te heffen en de inhoud op te nemen in het besluit over de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. Zo staat alle regelgeving in één besluit. Naar aanleiding van het Onderwijsdecreet XVIII is het besluit licht gewijzigd. Zo wordt onder meer toegevoegd dat ook de zorgcoördinator in het kader van de bevordering van de kleuterparticipatie huisbezoeken kan afleggen. Daarnaast wordt opgenomen dat het vervullen van administratieve en/of organisatorische taken van de directie of het schoolbestuur ook tot de opdracht van de administratief medewerker behoort. Dat nieuwe besluit wordt nu opnieuw principieel goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de Commissie voor leerlingenrechten. De samenstelling van de zitting wordt versoepeld omdat bij iedere zitting bleek dat het moeilijk was om rechtsgeldig te vergaderen omdat het besluit eist dat er telkens iemand van elke geleding aanwezig moet zijn. Omdat de meeste 'gedagvaarden' van de Commissie directies van scholen zijn, wordt er nu voor gekozen om de zittingen zoveel mogelijk tijdens de schooluren of aansluitend aan de schooluren te laten doorgaan. Het minimum aantal leden (effectief of plaatsvervangend) dat moet aanwezig zijn, blijft op drie zodat de mogelijkheid blijft bestaan om van elke geleding één aanwezige te hebben, maar het is geen absolute voorwaarde meer. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over werkervaring. Het aanbieden van een competentieversterkende ervaring op de werkvloer onder begeleiding verkleint voor langdurig werklozen de afstand tot de arbeidsmarkt. Het ontwerpbesluit integreert het resultaat van tien jaar ervaring met WEP+ en houdt rekening met de ESF-programmatie 2007-2013, het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005-2006 en een analyse van de WEP+regeling door het departement Werk en Sociale Economie. Tegelijk wijzigt de Vlaamse Regering het besluit tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen en legt ze vast welke categorieën van personen genieten van een gesco-statuut. De Gesco-regelgeving wordt ook geactualiseerd en afgestemd op het kaderdecreet bestuurlijk beleid en op het besluit tot oprichting van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Alle besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het besluit over de werkervaring wordt ook voorgelegd aan de SERV.

Op voorstel van minister Bert Anciaux In het kader van het stimuleren van de cultuurparticipatie van jongeren via proeftuinen kent de Vlaamse Regering 200.000 euro subsidie toe aan Villa Basta vzw in Houthalen voor het jaar 2008. Villa Basta vzw is werkzaam als een cultuurwerkplaats voor kinderen en jongeren en schenkt bij het uitvoeren van haar doelstellingen en acties bijzondere aandacht aan maatschappelijk kwetsbare groepen en individuele kinderen en jongeren. De vzw doet aan creatieve expressie en aan kunst in verschillende disciplines (theater, beeld en media, dans en muziek en cross-overs).

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Op 17 januari 1995 werd in Antwerpen het Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland ondertekend door de Nederlandse en de Vlaamse Regering. In dat verdrag spreken beide landen af zo nauw mogelijk samen te werken op het gebeid van cultuur, onderwijs, wetenschappen en welzijn. Om toe te zien op de uitvoering van dit verdrag werd in 1998 een commissie opgericht. Koen Verlaeckt vervangt nu Diane Verstraeten als lid van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden en de procedure vastlegt voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen. Het besluit vormt de basis voor het naar de markt brengen van de digitale frequenties. De toewijzing van digitale frequenties gebeurt op basis van een vergelijkende toets en op basis van een frequentieplan. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, kortweg het e-governmentdecreet. De belangrijkste punten in dit decreet zijn: het principe van de eenmalige gegevensopvraging, het principe van de authentieke gegevensbronnen en het beschermen van de persoonlijke levenssfeer. Bedoeling is een Vlaamse toezichtcommissie op te richten voor het elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist de BLEU-overeenkomst met Montenegro goed te keuren en te ondertekenen.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering bepaalt principieel de doelen voor het vormingspakket 'maatschappelijke oriëntatie' (MO) binnen het primaire inburgeringstraject. MO is een kennismaking met de Vlaamse samenleving. In een gemeenschappelijke (contact)taal krijgen inburgeraars de kans een basiscursus te volgen die een brede waaier van thema's omvat die rechtstreeks met hun inburgeringsproces te maken hebben: werk, onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, selecteren van huisafval en allerhande rechten, plichten, waarden en normen van de Vlaamse samenleving. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet tot vaststelling van de algemene regels voor de erkenning en de subsidiëring van mobiliteitsverenigingen en koepels van verenigingen en de subsidiëring van mobiliteitsprojecten. Na evaluatie worden er een aantal verbeterpunten aangebracht die een efficiëntere werking van het decreet garanderen. Het gaat hierbij zowel om een aantal eerder technische aanpassingen zoals het verduidelijken van een aantal begrippen, het opnemen van meer realistische erkenningsvoorwaarden, van betere opvolgingsafspraken voor de projecten en meer haalbare betalingsvoorwaarden. Daarnaast worden ook een aantal meer sturende elementen in het decreet aangebracht en wordt ook voorgesteld om het toepassingsgebied van het decreet uit te breiden naar de subsidiëring van actieprogramma's en sensibiliseringscampagnes binnen de mobiliteitssector. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de SERV, de Mobiliteitsraad Vlaanderen en de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering keurt de voorwaarden goed voor toestemming en subsidiëring van lokale diensten buurtgerichte kinderopvang. Het besluit wil een bijdrage leveren tot het verder uitbouwen van de gehele kinderopvang als een toegankelijke basisvoorziening. Dit gebeurt door het ondersteunen van een buurtgericht kinderopvangaanbod dat een antwoord biedt op opvangvragen van ouders en kinderen die nu (nog) niet terechtkomen in de reguliere opvang. In de lokale diensten kunnen laaggeschoolde langdurig werkzoekenden als doelgroepwerknemers aan de slag waar ze begeleid worden op de werkvloer en in hun kwalificatietraject. Respect voor diversiteit en toegankelijkheid van de kinderopvang wordt nagestreefd waarbij een uitgesproken laagdrempeligheid, een lokale inbedding en een duidelijke participatie van de doelgroep centraal staan.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
De programmatie van de beschutte werkplaatsen duidt aan hoeveel voltijds equivalente arbeidsplaatsen voor werknemers met een handicap er kunnen gesubsidieerd worden. Binnen de beschikbare budgettaire ruimte kunnen de beschutte werkplaatsen, rekening houdend met de programmatie, subsidies aanvragen. De Vlaamse Regering trekt deze programmatienorm nu, na advies van de Raad van State, definitief op voor het jaar 2008 (14.048) en 2009 (14.224). Enerzijds omdat door de overheveling van de materie 'beschutte werkplaatsen' van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin naar Werk en Sociale Economie een budgettaire groeimarge werd vastgelegd die nog in de programmatie moest omgezet worden, anderzijds omdat ook in het Vlaams Interprofessioneel akkoord afspraken werden gemaakt om de tewerkstellingskansen van werknemers met een handicap in beschutte werkplaatsen te verhogen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist de tenlastenemingen voor mantel- en thuiszorg met ingang van 1 juli 2008 te verhogen van 115 euro naar 125 euro per maand. Daarmee komen de tenlastenemingen voor mantel- en thuiszorg op hetzelfde niveau als deze voor de reisdentiële zorg. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 615.000 euro subsidie toe aan de vzw Ondersteuningsstructuur voor Bijzondere Jeugdbijstand in Brussel (OSBJ) voor het organiseren van het project ondersteuning van de bijzondere jeugdbijstand in het jaar 2008. De OSBJ biedt als autonoom en pluralistisch steunpunt aan alle private organisaties van de Bijzondere Jeugdbijstand een permanente en projectmatige inhoudelijke ondersteuning die praktijkgericht en multidisciplinair/wetenschappelijk werkt. De bedoeling van de ondersteuning is de bijstand en de hulpverlening ten aanzien van minderjarigen in een problematische opvoedingssituatie of die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd, te optimaliseren in ruim overleg met de betrokken actoren.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 988.000 euro subsidie toe aan vier diensten voor gezinsondersteunende pleegzorg voor het project 'Gezinsondersteunende pleegzorg'. Het gaat om vzw Opvang in Gent, vzw Kinderdienst in Brussel, vzw De Mutsaard in Antwerpen en vzw Gezinsplaatsing Sociaal Centrum in Gent.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 418.000 euro subsidie toe aan drie Centra voor Opsporing van Aangeboren Metabole Aandoeningen voor de screening in 2008 van de pasgeborenen op een aantal aandoeningen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het convenant met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) voor de periode 2008-2010. De werking van het ITG is gericht op twee algemene doelstellingen: de promotie van seksuele gezondheid en preventie van HIV/SOA bij Subsaharaanse Afrikaanse migranten die in Vlaanderen wonen en de preventie van reisgebonden ziekten in Vlaanderen. Voor dit werkingsjaar wordt een subsidie voorzien van 252.000 euro.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent bijna 225.000 euro subsidie toe aan het UZ Brussel ter ondersteuning van het Belgisch Diabetesregister. Het register heeft als doelstelling bij te dragen tot een optimale behandeling van diabetespatiënten en informatie te leveren voor een preventief beleid op het gebied van diabetes.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerp van wijzigingsdecreet over de armoedebestrijding goed. De voorgestelde wijzigingen beogen het overleg te regelen dat in functie staat van (het tot stand komen en de uitvoering van) een Vlaams Actieplan armoedebestrijding. Zo worden in het voorstel de verenigingen waar armen het woord nemen rechststreeks erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en niet langer via het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Daarbij aansluitend worden de opdrachten van het Vlaams Netwerk licht gewijzigd. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot toekenning van premies voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woningen voor mensen die geen of onvoldoende belastingen betalen. Het besluit komt tegemoet aan een vastgesteld hiaat in de huidige federale regelgeving. Mensen met een laag inkomen kunnen niet genieten van de fiscale aftrek voor energiebesparende investeringen, omdat zij geen of onvoldoende belastingen betalen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Door het nieuwe EPB-decreet wordt de mogelijkheid geboden een aantal extra vrijstellingen of afwijkingen toe te staan op de vastgestelde energieprestatie-eisen die momenteel nog niet beschikbaar zijn. Het betreft hier vrijstellingen of afwijkingen voor gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, industriële gebouwen waarin industriële processen plaatsvinden die zelf warmte produceren en waarvoor om die reden koeling of een geforceerde ventilatie moet worden voorzien ten behoeve van een aanvaardbaar binnenklimaat, tijdelijke constructies en alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m². Ook wordt de passiefhuisstandaard voor scholen geïntroduceerd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel de statuten van de nv Waterwegen en Zeekanaal om de verschillende documenten en procedures beter op elkaar af te stemmen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een wijzigingsbesluit waardoor de rechten en verplichtingen voor de lozing van afvalwater worden gekoppeld aan de verschillende zuiveringszones die worden afgebakend op basis van de zoneringsplannen. Het gaat om een wijziging van VLAREM I en II.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de subsidiëring van de aanleg van openbare rioleringen en de bouw van kleinschalige rioolzuiveringsinstallaties door gemeenten, gemeentebedrijven, intercommunales of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Bedoeling is om de gemeenten te stimuleren om de individuele behandelingsinstallaties voor afvalwater (IBA's) in eigen beheer te nemen en zo tot beter geplaatste en geëxploiteerde IBA's te komen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na onderhandelingen en na advies van de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed over het beheer en de uitbating van de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem. Het gaat concreet om de oprichting van de Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij (LOM) voor de twee luchthavens en het starten van een procedure voor het aantrekken van een Luchthaven Exploitatiemaatschappij (LEM) voor elke luchthaven. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) verplicht de Europese lidstaten om alle maatregelen in hun interne rechtsorde op te heffen die het vrije verkeer van diensten en de vrijheid van vestiging binnen de Europese markt zouden kunnen belemmeren, tenzij deze noodzakelijk en evenredig zijn. In het kader van het omzettingsproces van de EDRL binnen de Vlaamse overheid neemt de Vlaamse Regering een aantal principiële beslissingen over de uitbouw van het Uniek Loket en de opstart van de screening van de regelgeving aan de beginselen van non-discriminatie, noodzakelijkheid en evenredigheid. De methodiek van de 'dienstenimpacttoets' wordt aanbevolen als bewijsmethode bij de screening. De regering belast de bevoegde minister een concreet voorstel tot uitbouw van een Uniek Loket voor te leggen. Dat Uniek Loket is het centraal contactpunt voor aanbieders van diensten waar de dienstverrichter alle procedures en formaliteiten in verband met de toegang tot en de uitoefening van een dienstenactiviteit moet kunnen afwikkelen.