Vlaamse Overheid

Extra geld voor langdurig werkzoekenden

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 9 mei 2008

Op voorstel van minister van Werk Frank VANDENBROUCKE trekt de Vlaamse Regering in 2009 bijna 4 miljoen euro extra uit voor een intensievere toeleiding van langdurige werkzoekenden naar duurzaam werk. Met het geld gaat de minister het bestaande werkervaringsprogramma verbeteren en uitbreiden. Bedoeling is enerzijds tweehonderd extra werkervaringsplaatsen te creëren en tegelijk ook meer werkzoekenden aan de slag te houden.

De plannen van de minister van Werk kaderen in de voortdurende inspanningen om meer mensen uit kansengroepen aan de slag te helpen. De groep van langdurige werkzoekenden (d.i. langer dan twee jaar) is daar een extra kwetsbaar onderdeel van, omdat de afstand naar werk vaak bijzonder groot is. Een mogelijke oplossing voor deze groep is werkervaring en dit gedurende maximaal 1 jaar. De werkzoekende kan onder begeleiding ervaring opdoen en zo opnieuw wennen aan de arbeidsmarkt.

Het huidige systeem van werkervaring, dat ondertussen 10 jaar loopt, kent een relatief succes: gemiddeld 51% van de werkzoekenden stroomt door naar werk. Uit een experiment dat op initiatief van minister Vandenbroucke in de periode 2005-2006 gehouden werd (de proeftuin Leerwerkbedrijven), blijkt nu dat dat beter kan. In de proeftuin stroomde 57% van de werkzoekenden door naar duurzaam werk. In een doelgroep met een erg moeilijk profiel betekent dit een belangrijke stijging. De nieuwe regeling is geïnspireerd door dit succesvolle experiment.

De belangrijkste nieuwigheid in de nieuwe regeling is dat iedere deelnemer aan het werkervaringsprogramma een evenwaardige begeleiding zal krijgen en dit ongeacht de organisatie waar de werkervaring plaats vindt. In de nieuwe regeling krijgt iedere werkzoekende een jaar lang een kwaliteitsvolle ondersteuning op maat. Dat betekent een algemene vorming (ICT, Nederlands), een kwalitatieve begeleiding op de werkvloer, een attest van verworven competenties, een sollicitatietraining en tenslotte een actieve bemiddeling naar een reguliere job. Tijdens de eerste helft van de werkervaring zal de opleiding en begeleiding vooral gericht zijn op competentieversterking. In de tweede helft ligt de nadruk op de effectieve uitstroom naar werk.

Nog nieuw is dat de werkzoekenden na afloop van hun werkervaring zes maanden recht hebben op een individuele nazorg bij de nieuwe werkgever. Het is immers niet alleen van belang dat zoveel mogelijk deelnemers werk vinden in het normale economische circuit, ze moeten de nieuwe job ook kunnen behouden. Vandaar deze individuele nazorg door een vertrouwde begeleider.

Onder de organisaties bij wie de werkzoekenden werkervaring kunnen opdoen vind je lokale besturen, OCMW's en andere openbare instellingen maar ook private non profit-organisaties zoals VZW's die zich door de jaren heen gespecialiseerd hebben tot echte leerwerkbedrijven. De nieuwe regeling zal deze laatste toelaten om verder te professionaliseren maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de door hun opgebouwde expertise op het vlak van begeleiding ook ten dienste staat van werkzoekenden die bij andere organisaties een werkervaringstraject volgen.

Met de investering van 3.743.000 euro wil de minister ten slotte minimum 200 extra werkervaringsplaatsen creëren. Op dit ogenblik zijn het er zo'n 3.000.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
GSM: 0497 48 19 51
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be