Inspectie Verkeer en Waterstaat


Certificering binnenvaartschepen naar marktpartijen

Nieuwsbericht | 09-05-2008

De Inspectie Verkeer en Waterstaat wil het keuren en certificeren van nieuwbouwschepen in de binnenvaart in 2009 overhevelen naar private marktpartijen. Dat valt op te maken uit het zogeheten Visiedocument Binnenvaart van de inspectie dat recentelijk naar de Tweede Kamer is gestuurd. In de visie staat onder meer wat de motivatie is bij de overdracht, wat daarvan het effect is op de sector en hoe het toezicht van de inspectie op de certificerende instellingen wordt geregeld.

De taken op het gebied van meten, keuren en certificeren kunnen volgens de inspectie door marktpartijen uitgevoerd worden, omdat het om een helder proces gaat met duidelijk omschreven regelgeving. Daarbij zijn klassebureaus en private instellingen (PI's) volgens de inspectie goed uitgerust om deze taken uit te voeren. Ook is de verwachting dat de marktpartijen flexibeler kunnen opereren bij een sterk toenemend aantal aanvragen van nieuwbouwschepen.

De marktpartijen dienen volgens het Visiedocument over hun certificerende werkzaamheden te rapporteren aan de inspectie. Die voert periodieke controles uit of de geleverde gegevens compleet en volgens de werkelijkheid zijn en of nog altijd wordt voldaan aan de gestelde kwaliteitseisen. De taakoverdracht stelt de inspectie in staat meer aandacht te besteden aan andere veiligheidsthema's in de binnenvaart, zoals incidentanalyses, ongevalsonderzoek, thematische controleacties en trendanalyses.

Meer informatie


* Visiedocument Binnenvaart
Pdf-document, 754 kB