Ministerraad


Huis voor democratie en rechtsstaat komend schooljaar van start

Persbericht | 09-05-2008

Het kabinet steunt de oprichting van een Huis voor democratie en rechtsstaat. Als bijdrage in de exploitatie stelt het kabinet hiervoor structureel 3,5 miljoen euro beschikbaar. Andere partijen worden uitgenodigd te helpen de opzet verder uit te breiden. In de loop van het schooljaar 2008/2009 zal het Huis voor democratie en rechtsstaat van start gaan. De ministerraad heeft hiertoe besloten op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het Huis voor democratie en rechtsstaat richt zich op het overdragen van kennis over de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat en de werking van de democratie in al haar aspecten, vooral aan jongeren. Behalve een fysiek gebouw is het 'Huis' vooral een organisatie waarbinnen activiteiten plaatsvinden in Den Haag, in het land en op internet.

Vanuit een voorlopige huisvesting wordt komend schooljaar gestart met een programma voor 25.000 scholieren per jaar en met online-activiteiten. In de periode tot en met 2012 wordt het Huis binnen het beschikbare budget opgeschaald totdat het de gewenste vorm heeft bereikt. Inzet is dat het Huis een fysieke vestiging in Den Haag zal krijgen, nabij het Binnenhof. Daar zullen simulaties, exposities en andere activiteiten plaatsvinden. Tevens zal dit gebouw de uitvalsbasis zijn voor rondleidingen, activiteiten op straat, bezoeken aan het parlement, de rechtbank en het Vredespaleis.

Minister Ter Horst zal de Tweede Kamer een impressie van het inhoudelijk programma van het Huis voor democratie en rechtsstaat zenden.